Witam serdecznie, tym
razem propozycja na chlebek bez drożdży, na sodzie. Chlebek jest
smaczny, troszkę inny niż tradycyjny chleb ale równie smaczny.
Sodę czuć na początku ale gdy wystygnie soda jest niewyczuwalna
(przynajmniej dla mnie|). Ale gdy nie mamy drożdży to zawsze można
upiec taki chlebek.
Do przygotowania chlebka będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki 26 cm x
11 cm
500 g mąki pszennej
(około 3 szklanek – 250 ml)
400 ml maślanki (około
425 g) – zamiast maślanki można użyć kefiru, chociaż według
mnie na maślance chlebek jest smaczniejszy
1 ½ łyżeczki sody (9 g)
łyżeczka soli z małą
górką (około 8 g)
1 łyżeczka soku z
cytryny
+
olej do posmarowania dłoni
i jeżeli chcemy to
czarnuszka lub inne nasiona
Link do filmiku z
przepisem na: Chleb na sodzie
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę
o temperaturze pokojowej, dodaję sok z cytryny i mieszam. Następnie
dodaję sodę i przez chwilę mieszam, tak żeby maślanka delikatnie
się spieniła.
Następnie dodaję mąkę,
sól i mieszam przez około 2 minuty tak żeby składniki dobrze się
połączyły.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby
łatwiej było mi przenieść ciasto do foremki, to dłoń smaruję
olejem.
Następnie górę chlebka
wyrównuję, posypuję czarnuszką i delikatnie ugniatam.
Pieczenie chlebka:
Foremkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, na drugą od dołu półkę
i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość
pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od
foremki.
Upieczony chlebek wyjmuję
z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Chlebek na sodzie jest
gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super musze wypróbować
OdpowiedzUsuńMój wyszedł dobry za drugim razem. Zmniejszyłam ilość mąki do 400 g. Pycha, można jeść przy nadkwasocie.
OdpowiedzUsuńChlebek jest przepyszny 😋
OdpowiedzUsuń