Nowe Przepisy

piątek, 20 grudnia 2019

Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec.

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów
użyłam foremki o średnicy 8 cm

na ciasto:
340 g mąki pszennej (typ do 550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka (jajka L)
20 g drożdży świeżych
30 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

na masę makową:
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
250 ml mleka

około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych)
20 g posiekanych migdałów (zmielonych)
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 4-5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego

można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej

Link do filmiku z przepisem na: Pieczone pierogi z makiem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam tak żeby masło połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej:
W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.

Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy go z mlekiem, a jeżeli z puszki gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową.

Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie ciasta:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.


Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, krążek delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam masę makową (około 2 łyżeczek), dokładnie i mocno zlepiam tak jak pieroga.

Po wylepieniu pierogów skrawki ciasta zagniatam i ponownie rozwałkowuję.

Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem.



Pieczenie:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby pierogi ładnie się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.


Upieczone pierogi zdejmuję z blachy i piekę kolejną partie pierogów.

Pieczone pierogi z makiem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Wspaniały przepis! Polecam wszystkim serdecznie. Gdzie kupiła Pani foremkę w kształcie kółka? Mam kilka metalowych ale bardzo szybko stają się tępe lub zmieniają kształt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba, a foremki kupiłam w lokalnej sieci na Podkarpaciu "Passa- Orzech", mam je kilka lat i cały czas są dobre. Producent foremek to: "Queen of cakes - Cookie Cutters"
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.