Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym zaproponować przepis na oponki z serem, które
przygotujemy w około 30 minut, ciasto jest na sodzie i proszku do
pieczenia więc nie musi wyrastać jak ciasto drożdżowe. Oponki są
bardzo smaczne, puszyste i „lekkie”. Polecam wypróbować
przepis, życzę udanego smażenia oponek i smacznego.
Do przygotowania oponek
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 16 oponek
500 g twarogu (użyłam
twarogu tłustego)
500 g mąki pszennej (typ
do 550)
3 łyżki śmietany 18%
4 żółtka (jajka rozmiar
L)
50 g cukru
otarta skóra z jednej
cytryny
3-4 łyżeczki spirytusu,
może być wódka
(można pominąć, ale
dzięki alkoholowi oponki wchłoną mniej tłuszczu)
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
oponek
olej lub smalec do
smażenia
Link do filmiku z
przepisem: Oponki z serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ser,
ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się
gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera, to ser możemy
zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Następnie do sera dodaję
śmietanę, cukier i dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki
się połączyły.
Następnie dodaję
pozostałe składniki i mieszam jeszcze przez chwilę łyżką, tak
żeby składniki wstępnie się połączyły.
Gdy składniki wstępnie
się połączą, to ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę dłonią w
misce i następnie wykładam na blat podsypany mąką.
Ciasto wyrabiam około 2-3
minut, od czasu do czasu podsypując mąką by nie przyklejało się
do blatu. Do podsypania użyłam około 2-3 łyżek mąki.
Przygotowanie oponek:
Tak przygotowane ciasto
rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką, na grubość około 1,5
centymetra i wykrawam krążki okrągłą foremką o średnicy 8
centymetrów. W środku wykrawam małą foremką (kieliszkiem)
dziurkę. Tak przygotowane oponki układam na papierze do pieczenia.
Skrawki ciasta ponownie
zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki.
Smażenie oponek:
W garnku rozgrzewam
tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki
można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz,
najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma
odpowiednią temperaturę, jeżeli kawałek ciasta od razu wypłynie
i zaczyna się smażyć, to znaczy że można smażyć oponki.
Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki.
Oponki smażę po około 2
minuty z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i
układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Należy pamiętać aby tłuszcz nie był
zbyt gorący, ponieważ jeżeli oponki za szybko się usmażą to
mogą być z wierzchu ładne brązowe a w środku surowe.
Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem
Oponki z serem są gotowe, życzę
udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz