Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu makowiec na kruchym spodzie.
Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o średnicy 26 cm
400 g mąki pszennej (typ do 550)
200 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
na masę makową:
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
250 ml mleka
2 białka około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego
można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
250 ml mleka
2 białka około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego
można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej
Najpierw przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą składniki tak żeby powstały grudki (przypominające kruszonkę) – składniki możemy połączyć dłońmi, posiekać nożem lub użyć miksera (jeżeli używamy miksera to składniki wsypujemy do miski:).
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą składniki tak żeby powstały grudki (przypominające kruszonkę) – składniki możemy połączyć dłońmi, posiekać nożem lub użyć miksera (jeżeli używamy miksera to składniki wsypujemy do miski:).
Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 45 minut.
Przygotowanie masy makowej:
W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.
Następnie w misce ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do nich zimny mak i pozostałe składniki na masę makową. Dokładnie mieszam, masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie makowca:
Z ciasta odcinam mały kawałek ciasta, z którego wykroję gwiazdki na górę makowca.
Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką.
Jeżeli ciasto wystaje powyżej foremki, to je odcinam.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam gwiazdki które układam na górze makowca.
Makowiec wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 42 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Makowiec na kruchym cieście jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czy masę makową z puszki gotujemy z mlekiem?
OdpowiedzUsuńDo gotowej masy z puszki nie dodajemy mleka
UsuńNie bo mamy gotową masę
OdpowiedzUsuń