Nowe Przepisy

niedziela, 15 grudnia 2019

Pyszny makowiec na kruchym cieście

makowiec
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu makowiec na kruchym spodzie. 

Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: 
Użyłam foremki o średnicy 26 cm

400 g mąki pszennej (typ do 550)
200 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

na masę makową:
200 g maku zmielonego (gotowego ze sklepu)
250 ml mleka 

2 białka około 50 g posiekanych orzechów włoskich
około 40 g rodzynek (pokrojonych
kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i pomarańczy
około 5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu migdałowego

można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej


Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście



Przygotowanie: 
Najpierw przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą składniki tak żeby powstały grudki (przypominające kruszonkę) – składniki możemy połączyć dłońmi, posiekać nożem lub użyć miksera (jeżeli używamy miksera to składniki wsypujemy do miski:). 


Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję jogurt. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstało gładkie ciasto, na początku ciasto jest sypkie i kruche ale po chwili ugniatania ciasto staje się coraz bardziej elastyczne.

Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 45 minut.

Przygotowanie masy makowej:
W garnku zagotowuję mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.


Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy go z mlekiem, a jeżeli z puszki gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową.
Następnie w misce ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do nich zimny mak i pozostałe składniki na masę makową. Dokładnie mieszam, masa makowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie makowca:
Z ciasta odcinam mały kawałek ciasta, z którego wykroję gwiazdki na górę makowca.
Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką. 




Rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, aby łatwiej było mi je przenieść nawijam je na wałek i przenoszę. Dno foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem. 

Jeżeli ciasto wystaje powyżej foremki, to je odcinam. 




Następnie na ciasto nakładam masę makową i równo rozprowadzam.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam gwiazdki które układam na górze makowca. 



Pieczenie makowca:
Makowiec wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 42 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika. 


Upieczony makowiec odstawiam do przestudzenia i następnie wybijam, upieczony makowiec możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 

Makowiec na kruchym cieście jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.