Witam serdecznie, tym
razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi
są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom
jaki dorosłym :). Polecam upiec.
Do przygotowania pierogów
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji ciasta
wyjdzie około 35 pierogów
użyłam foremki o
średnicy 8 cm
na ciasto:
340 g mąki pszennej (typ
do 550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka (jajka L)
20 g drożdży świeżych
30 g masła roztopionego i
przestudzonego
40 g cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
na masę makową:
200 g maku zmielonego
(gotowego ze sklepu)
250 ml mleka
około 50 g posiekanych
orzechów włoskich
około 40 g rodzynek
(pokrojonych)
20 g posiekanych migdałów
(zmielonych)
kilka pokrojonych
suszonych moreli i śliwek
50 g roztopionego i
przestudzonego masła
otarta skóra z cytryny i
pomarańczy
około 4-5 łyżek miodu
kilka kropli aromatu
migdałowego
można użyć maku
mielonego w domu lub gotowej masy makowej
Link do filmiku z
przepisem na: Pieczone pierogi z makiem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i
około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach –
przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub
ręcznie):
Do rozczynu dodaję
pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy
składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez
chwilę mieszam tak żeby masło połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam
na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby
ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania
ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością
mąki i nadal wyrabiam.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką
i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby
ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto wyrasta, teraz
przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej:
W garnku zagotowuję
mleko, do gotującego się mleka dodaję mak (użyłam gotowego maku
mielonego ze sklepu), i gotuję jeszcze około 1 minuty cały czas
mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.
Jeżeli używamy maku
sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy go z mlekiem, a
jeżeli z puszki gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową.
Mak przekłam do miski,
dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa
makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie
ciasta:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam
ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto
odpoczęło.
Następnie ciasto
rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego
ciasta wykrawam krążki, krążek delikatnie rozciągam w dłoniach
i nakładam masę makową (około 2 łyżeczek), dokładnie i mocno
zlepiam tak jak pieroga.
Po wylepieniu pierogów
skrawki ciasta zagniatam i ponownie rozwałkowuję.
Pierogi układam na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę
widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem.
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 15 minut, tak żeby pierogi ładnie się zrumieniły.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania
termoobiegu.
Upieczone pierogi zdejmuję
z blachy i piekę kolejną partie pierogów.
Pieczone pierogi z makiem
są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wspaniały przepis! Polecam wszystkim serdecznie. Gdzie kupiła Pani foremkę w kształcie kółka? Mam kilka metalowych ale bardzo szybko stają się tępe lub zmieniają kształt.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba, a foremki kupiłam w lokalnej sieci na Podkarpaciu "Passa- Orzech", mam je kilka lat i cały czas są dobre. Producent foremek to: "Queen of cakes - Cookie Cutters"
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖