Witam serdecznie, dzisiaj
podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki
kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak
przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do
wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej
zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu
(chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i
przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych.
Do przygotowania ogórków
kiszonych będziemy potrzebowali:
Proporcje na 1 słoik 900
ml
do jednego słoika wchodzi
około 450 gramów ogórków
garstka kopru
2 ząbki czosnku
kawałek chrzanu lub
garstka pokrojonych listków chrzanu
oraz dodatkowo możemy
dodać listki porzeczki, wiśni, dębu lub winogrona – w zależności
od wielkości od 1 do 2 listków
Zalewa:
1 litr zalewy wystarczy do
przygotowania 2 słoików 900 ml
1 litr wody
1 kopiata łyżka soli do
przetworów
1 łyżeczka cukru
wyparzone słoiki i
wieczka
Link do filmiku z
przepisem na: Ogórki kiszone
Przygotowanie:
Koper kroję na mniejsze
kawałki (łatwiej będzie go ułożyć w słoiku), obrany czosnek
kroję na mniejsze kawałki, obrany korzeń chrzanu kroję na
mniejsze kawałki (strugam), listki dokładnie płuczę.
Teraz na dno słoika
wkładam po dwa porwane na mniejsze kawałki listki z jednego rodzaju
(liście winogrona są duże więc daję jeden liść), około 2
ząbków czosnku, kilka wiórek chrzanu i garstkę kopru.
Następnie układam ogórki
(oczywiście bardzo dokładnie umyte), jeden obok drugiego dość
ściśle aby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Ogórki układam
tak aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Ogórki mam ułożone
teraz przygotuję zalewę:
Do wody dodaję sól,
cukier, garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Na początku mieszam
aby sól się rozpuściła.
Gdy zalewa się zagotuje,
to wrzątkiem zalewam ogórki w słoikach, ważne aby ogórki były
przykryte zalewą. Zalewy wlewam tyle żeby pozostało około 1,5
centymetra wolnego miejsca od wieczka.
Brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam
do wystudzenia.
Gdy słoiki wystygną to
je odwracam i pozostawiam w kuchni na dwa dni, aby zaczęło się
kiszenie. Następnie słoiki wynoszę do piwnicy, w ciemne i chłodne
miejsce.
Ogórki kiszone są
gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
A jak zrobić żeby ogórki były na zimę mało solne. Najlepiej lubię takie lekko podkiszone🤨
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, przykro mi nie pomogę.
UsuńPrzepis jest idealny, dziękuję. Nie dodaję tylko cukru.
OdpowiedzUsuńDzięki temu, że w słoiku nie dolewamy wody do pełna, nareszcie mi nie kipią.
Duże ogórki przebijam na wylot cienkim drutem do szydełkowania, dzięki czemu nigdy nie wychodzą puste.
Fantastyczny przepis.Sprawdzilem!!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis.Dziekuje!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Dokładnie takiego szukałam
OdpowiedzUsuń