Nowe Przepisy

wtorek, 23 lipca 2019

Ogórki kiszone na zimę zalewane wrzątki

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:). Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu (chociaż jest dość popularny), to polecam wypróbować i przygotować kilka słoiczków domowych ogórków kiszonych.

Do przygotowania ogórków kiszonych będziemy potrzebowali:

Proporcje na 1 słoik 900 ml

do jednego słoika wchodzi około 450 gramów ogórków
garstka kopru
2 ząbki czosnku
kawałek chrzanu lub garstka pokrojonych listków chrzanu

oraz dodatkowo możemy dodać listki porzeczki, wiśni, dębu lub winogrona – w zależności od wielkości od 1 do 2 listków

Zalewa:
1 litr zalewy wystarczy do przygotowania 2 słoików 900 ml

1 litr wody
1 kopiata łyżka soli do przetworów
1 łyżeczka cukru

wyparzone słoiki i wieczka

Link do filmiku z przepisem na: Ogórki kiszone


Przygotowanie:

Koper kroję na mniejsze kawałki (łatwiej będzie go ułożyć w słoiku), obrany czosnek kroję na mniejsze kawałki, obrany korzeń chrzanu kroję na mniejsze kawałki (strugam), listki dokładnie płuczę.

Teraz na dno słoika wkładam po dwa porwane na mniejsze kawałki listki z jednego rodzaju (liście winogrona są duże więc daję jeden liść), około 2 ząbków czosnku, kilka wiórek chrzanu i garstkę kopru.

Następnie układam ogórki (oczywiście bardzo dokładnie umyte), jeden obok drugiego dość ściśle aby po zalaniu zalewą nie wypłynęły. Ogórki układam tak aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Ogórki mam ułożone teraz przygotuję zalewę:
Do wody dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Na początku mieszam aby sól się rozpuściła.

Gdy zalewa się zagotuje, to wrzątkiem zalewam ogórki w słoikach, ważne aby ogórki były przykryte zalewą. Zalewy wlewam tyle żeby pozostało około 1,5 centymetra wolnego miejsca od wieczka.
Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Gdy słoiki wystygną to je odwracam i pozostawiam w kuchni na dwa dni, aby zaczęło się kiszenie. Następnie słoiki wynoszę do piwnicy, w ciemne i chłodne miejsce.

Ogórki kiszone są gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. A jak zrobić żeby ogórki były na zimę mało solne. Najlepiej lubię takie lekko podkiszone🤨

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest idealny, dziękuję. Nie dodaję tylko cukru.
    Dzięki temu, że w słoiku nie dolewamy wody do pełna, nareszcie mi nie kipią.
    Duże ogórki przebijam na wylot cienkim drutem do szydełkowania, dzięki czemu nigdy nie wychodzą puste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis.Sprawdzilem!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis.Dziekuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Dokładnie takiego szukałam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.