Witam serdecznie,
dzisiejszy spacer na łąki i do lasu zaowocował nowym przepisem na
pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego. Takie pesto jest
idealnym dodatkiem do makaronu, a dodatkowo jest bardzo zdrowe i
smaczne. Polecam wypróbować przepis jeżeli tylko mamy dostęp do
takich ziół.
Do przygotowania pesto będziemy potrzebowali:
3 garście listków młodej
pokrzywy
2 garście listków
krwawnika
2 garście listków
mniszka lekarskiego (zwanego mleczem)
około 2 łyżek sera
żółtego startego na tarce o średnich oczkach
1 łyżka nasion
słonecznika
2 ząbki czosnku
około 100 ml oliwy lub
dobrego oleju
sól do smaku
zioła najlepiej zbierać
jak najdalej od dróg i pól uprawnych oraz zabudowań
Link do filmiku z
przepisem na: Pesto z pokrzywy
Przygotowanie:
Listki mniszka lekarskiego
przekładam do miski, dodaję około 1 łyżeczki soli i zalewam
zimną wodą (około 1 litra) i odstawiam na około 60 minut.
Następnie płuczę i odsączam na durszlaku.
Pokrzywę i krwawnik
również płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam.
Tak przygotowane zioła
kroję na mniejsze kawałki i przekładam do blendera (jeżeli mamy
duży blender to nie musimy kroić). Dodaję czosnek, oliwę i
rozdrabniam blenderem (miksuję).
Do rozdrobnionej zieleniny
dodaję ser, słonecznik i jeszcze przez chwilę miksuję. Sprawdzam
smak i doprawiam solą i jeszcze chwilę miksuję – pesto jest
gotowe.
Tak przygotowane pesto
dodaję do gorącego makaronu i dokładnie mieszam.
Pesto z pokrzywy jest
gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz