Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową
z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a
jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę
warto jeżeli lubi słodkie wypieki.
Do przygotowania rolady
biszkoptowej będziemy potrzebowali:
Użyłam blachy o
wymiarach 34x24
na ciasto:
80 g mąki pszennej typ
400, 450 lub 500)
40 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru (drobny
kryształ)
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
5 jajek rozmiar L,
rozdzielone żółtka od białek
na krem:
400 ml śmietanki 30% lub
36%
250 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
2 śmietan fix (9 gramowe)
truskawki
Link do filmiku z
przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto:
Białka ubijam na sztywną
pianę.
Do miski przekładam
żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę,
tak aby masa zbielała.
Następnie dodaję ubite
białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką).
Gdy białka połączą się
z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal
delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto
przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję
i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę
i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas
pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony
na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt wyjmuję
od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem
(papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt
kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się
biszkopt.
Następnie biszkopt zwijam
w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam
pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie
obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu –
krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny:
Do miski przelewam dobrze
schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję
cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno.
Do ubitej śmietany dodaję
serek i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
rolady:
Zimny biszkopt rozwijam i
nakładam krem, który równo rozprowadzam. Pozostawiam około 2
łyżek kremu, który użyję do dekoracji góry rolady.
Następnie na brzegu
rolady układam dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym
truskawki i ściśle zwijam biszkopt (bez papieru).
Tak przygotowany biszkopt,
ponownie owijam papierem i wkładam do lodówki na około 2 godziny.
Dekorowanie:
Po wyjęciu z lodówki,
odcinam same końcówki rolady, aby ładnie wyglądała. Górę
oprószam cukrem pudrem i dekoruję pozostałym kremem – rolada
jest gotowa.
Rolada biszkoptowa z
truskawkami jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Rolada doskonała! Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi, że przepis się podoba. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń