Witam serdecznie, tym
razem propozycja na babkę marchewkową – ciasto marchewkowe, które
możemy upiec w foremce do babki lub w blaszce. Ciasto marchewkowe
jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania ciasta
marchewkowego będziemy potrzebowali:
Foremka o pojemności
około 2 L
Użyłam foremki z
kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm
340 g mąki pszennej (typ
od 450 do 550)
250 g cukru kryształ
200 ml oleju (około 216
g)- użyłam rzepakowego
320 g startej marchwi
4 jajka (rozmiar L)
1 łyżka soku z cytryny
1 ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Link do filmiku z
przepisem: Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe
Przygotowanie:
Oczyszczoną i umytą
marchew ścieram na tarce o średnich oczkach.
Do mąki dodaję sól,
proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam.
Do miski wybijam jajka,
dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby
masa zbielała.
Następnie dodaję olej,
przez chwilę miksuję i dodaję marchew, sok z cytryny i jeszcze
przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję
stopniowo mąkę i na wolnych obrotach miksera miksuję do
połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wysmarowanej margaryną lub masłem.
Pieczenia babki
marchewkowej:
Ciasto wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę
około 50-55 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki
może się różnić od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Babkę po upieczeniu od
razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do
wystudzenia – babka jest gotowa.
Wystudzoną babkę możemy
posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub lukrem.
Na lukier będziemy
potrzebowali:
około 150 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie barwnik
Do miseczki wlewam wodę,
sok z cytryny, dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam
rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny
to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać
odrobinę wody lub soku z cytryny.
Tak przygotowanym lukrem
dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego
lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę
młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam lukier na zielono, i
popisałam biały lukier.
Polukrowaną babkę
odstawiam do zastygnięcia lukru.
Babka marchewkowa jest
gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz