Nowe Przepisy

wtorek, 19 marca 2019

Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny

pasztet drobiowy
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu

ćwiartki z kurczaka około 800 g
pierś z kurczaka około 600 g
3 marchewki około 350 g
pietruszka
kawałek pora
½ małej cebuli
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz

na pasztet:
ugotowane mięso drobiowe
5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L)
3 marchewki z gotowania mięsa
szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa
15 g żelatyny
sól, pieprz
foremki

Link do filmu z przygotowania pasztetu: Pasztet drobiowy



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
Do garnka przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i gotuję do miękkości mięsa. Ja gotowałam około 45 minut.

Następnie wyjmuję mięso, marchew i odstawiam do wystudzenia. Wywaru nie wylewam tylko odlewam szklankę wywaru który dodam do pasztetu, a na pozostałym ugotuję zupę.

Przygotowanie pasztetu:
Składniki na pasztet możemy rozdrobnić blenderem lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku.

Z ugotowanych i wystudzonych ćwiartek kurczaka zdejmuję skórę (wyrzucam) i obieram z mięsa.
W maszynce do mielenia mięsa mielę razem mięso z kurczaka, jajka, marchewkę.

Teraz przygotuję żelatynę:
Do rondelka przelewam wywar i podgrzewam tak aby był mocno gorący, zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła.
Rozpuszczoną żelatynę dodaję do pozostałych składników, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek i delikatnie ugniatam. Foremki możemy wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu będzie łatwiej wyjąć pasztet.

Foremki z pasztetem wstawiam do lodówki na około 2-3 godziny, aby pasztet stężał.

Pasztet drobiowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Dzień dobry. Mam dwa pytania: jak długo można przechowywać ten pasztet w lodówce, i czy można go zamrozić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce na pewno kilka dni (nie testowałam maksymalnie ile może stać), a mrozić można. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.