Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z sosem
warzywnym. Makaron jest bez mięsa więc idealnie nadaje się na
piątkowy obiad. Polecam wypróbować przepis bo makaron jest
naprawdę bardzo smaczny.
Do przygotowania makaronu
będziemy potrzebowali:
500 g makaronu spaghetti
2 papryki (około 450 g)
3 marchewki (około 350 g)
2 cebule (około 150 g)
4 łodygi selera naciowego
(około 200 g)
papryczka chili
puszka pomidorów
krojonych (400 g (netto 260 g))
½ szklanki wody
1 łyżeczka bazylii lub
innych ziół
sól, papryka słodka
olej do smażenia
Link do filmiku z
przepisem na: Makaron z warzywami
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Umytego selera naciowego
drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę
kroję najpierw kroję w paseczki, a potem na około 2-3 centymetrowe
kawałki i dodaję do selera.
Papryczkę chili razem z
nasionkami drobno kroję i dodaję do papryki – jeżeli nie lubimy
ostrych sosów, to możemy usunąć nasionka a później doprawić
ostrą papryką.
Oczyszczoną i umytą
marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie sosu:
W tym czasie gdy
przygotowuję sos, gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju
na patelni lub rondlu podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak
aby się zeszkliła.
Następnie dodaję
marchew i smażę jeszcze około 3 minut.
Następnie dodaję
paprykę, selera i jeszcze smażę około 3 minut.
Następnie dodaję
wodę, przyprawy, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około
10 minut.
Na koniec dodaję
pomidory, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem jeszcze około
8 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest
gotowy.
Do gorącego
odcedzonego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam – danie jest
gotowe.
Makaron z sosem
warzywnym jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia
Ewa
Prześlij komentarz