Witam
serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i
zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w
przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem
drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego
mięsa. Polecam wypróbować przepis.
Do
przygotowania pasztetu będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu
ćwiartki z
kurczaka około 800 g
pierś z
kurczaka około 600 g
3 marchewki
około 350 g
pietruszka
kawałek pora
½ małej
cebuli
3 ziarenka
ziela angielskiego
2 listki
laurowe
sól, pieprz
na pasztet:
ugotowane
mięso drobiowe
5 jajek
ugotowanych na twardo (użyłam L)
3 marchewki z
gotowania mięsa
szklanka
wywaru (250 ml) z gotowania mięsa
15 g żelatyny
sól, pieprz
foremki
Link do filmu
z przygotowania pasztetu: Pasztet drobiowy
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję mięso:
Do garnka
przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie
kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i
pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i
gotuję do miękkości mięsa. Ja gotowałam około 45 minut.
Następnie
wyjmuję mięso, marchew i odstawiam do wystudzenia. Wywaru nie
wylewam tylko odlewam szklankę wywaru który dodam do pasztetu, a na
pozostałym ugotuję zupę.
Przygotowanie
pasztetu:
Składniki na
pasztet możemy rozdrobnić blenderem lub zemleć w maszynce do
mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku.
Z ugotowanych
i wystudzonych ćwiartek kurczaka zdejmuję skórę (wyrzucam) i
obieram z mięsa.
W maszynce do
mielenia mięsa mielę razem mięso z kurczaka, jajka, marchewkę.
Teraz
przygotuję żelatynę:
Do rondelka
przelewam wywar i podgrzewam tak aby był mocno gorący, zdejmuję z
gazu i dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się
rozpuściła.
Rozpuszczoną
żelatynę dodaję do pozostałych składników, doprawiam solą,
pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam.
Tak
przygotowany pasztet przekładam do foremek i delikatnie ugniatam.
Foremki możemy wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą,
dzięki czemu będzie łatwiej wyjąć pasztet.
Foremki z
pasztetem wstawiam do lodówki na około 2-3 godziny, aby pasztet
stężał.
Pasztet
drobiowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Dzień dobry. Mam dwa pytania: jak długo można przechowywać ten pasztet w lodówce, i czy można go zamrozić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW lodówce na pewno kilka dni (nie testowałam maksymalnie ile może stać), a mrozić można. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń