Do przygotowania mini pączków będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 50 szt.
250 g mąki pszennej (typ od 400 do 550 )
200 g jogurtu naturalnego kremowego
50 g cukru pudru
około 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka (rozmiar L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (około 8 g)
szczypta soli
około 2 łyżek rumu (można pominąć)
około 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 jajka (rozmiar L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (około 8 g)
szczypta soli
około 2 łyżek rumu (można pominąć)
tłuszcz do smażenia, może być olej, smalec lub olej ze smalcem
Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować mikserem lub rózgą.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier puder i mieszam tak aby składniki się połączyły.
Następnie dodaję jogurt naturalny, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mieszam.
Na koniec dodaję mąkę, rum i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być dość luźne (dokładnie pokazałam to na filmiku) i jeżeli jest za gęste, to należy dodać więcej jogurtu.
Smażenie mini pączków:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki.
Pod garnkiem zmniejszam płomień na najmniejszy i smażę pączki.
Na turę smażę po kilka pączków.
Pączki smażę na jasno brązowy kolor, obracając je podczas smażenia. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem, pączki są gotowe. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz