Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na strogonowa drobiowego. Tak
przygotowany strogonow jest przepyszny i możemy go podać z
makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania
strogonowa będziemy potrzebowali:
około 500 g piersi z
kurczaka (może być z indyka)
250 g pieczarek
3 łyżki śmietany 12%
lub 18%
500 ml wywaru warzywnego
(może być rosół)
3 ząbki czosnku
1 cebula (około 70 g)
2 łyżki mąki pszennej
(może być ziemniaczana)
1 łyżka masła
około 1 łyżki sosu
sojowego
1 łyżeczka słodkiej
papryki
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki czosnku
granulowanego
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu, papryki
ostrej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki
Link do filmiku z
przepisem: Strogonow drobiowy
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś
z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Umyte pieczarki kroję w
półplasterki.
Składniki mam pokrojone,
teraz przygotuję strogonowa:
Na rozgrzanym oleju na
patelni, smażę mięso do miękkości (w moim przypadku smażyłam
około 8 minut). Usmażone mięso zdejmuję z patelni.
Dolewam troszkę oleju i
smażę cebulkę przez około 2 minuty.
Następnie dodaję czosnek
i smażę jeszcze około 1 minuty.
Następnie dodaję
pieczarki i smażę około 5 minut.
Teraz do pieczarek dodaję
masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę.
Następnie dodaję mięso,
sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut.
Na koniec strogonowa
zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu,
dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i
jeszcze duszę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam – strogonow jest gotowy.
Strogonowa na talerzu
posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ok fajne
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥