Nowe Przepisy

wtorek, 12 lutego 2019

Przepis na kotlety mielone - pieczone lub smażone

kotlety mielone
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone, które możemy upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów

500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
1 cebula (około 120 g )
1 kajzerka (lub pół dużej bułki)
około szklanki mleka lub wody
pęczek natki pietruszki
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Kotlety mielone

Przygotowanie:
Bułkę przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.

Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 2 minuty, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwilę smażę, tak aby cebula lekko się zrumieniła.

Wypłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do mięsa.
Bułkę dobrze odciskam i dodaję do mięsa. Dodaję jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, które możemy upiec lub usmażyć.

Pieczone mielone:
Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju. Dłonie smaruję olejem i formuję kotlety, tak samo jak do smażenia.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 45 minut, po około 30 minutach blachę wyjmuję i przewracam kotlety na drugą stronę i piekę jeszcze około 10 - 15 minut.

Smażenie mielonych:
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę kotlety z obydwu stron na brązowy kolor.
Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone są gotowe, według mnie smaczniejsze są te pieczone. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Witam serdecznie,zrobiłam kotlety wg Pani przepisu,wyszły przepyszne.Ja użyłam mięsa wołowego i dodałam dodatkowo swojego rosołu do masy.Mąż się zajadał.Szukam przepisów na potrawy z piekarnika,bo małżonek jest cukrzykiem i nie może jeść potraw smażonych.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i kotlety smakowały. Pozdrawiam serdecznie Panią oraz męża i życzę dużo zdrowia ♥

      Usuń
  2. Witam serdecznie,zrobiłam kotlety wg Pani przepisu,wyszły przepyszne.Ja użyłam mięsa wołowego i dodałam dodatkowo swojego rosołu do masy.Mąż się zajadał.Szukam przepisów na potrawy z piekarnika,bo małżonek jest cukrzykiem i nie może jeść potraw smażonych.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.