Nowe Przepisy

poniedziałek, 11 lutego 2019

Ciastka cytrynowe - kruche i pyszne - przygotujesz je w 30 minut razem z pieczeniem

Ciastka cytrynowe
Witam serdecznie, propozycja na pyszne i kruche ciasteczka cytrynowe. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takich ciasteczek to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 35 ciasteczek

340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
120 g masła o temperaturze pokojowej (może być margaryna)
100 g cukru pudru
2 żółtka (jajka L)
około 2 łyżeczek otartej skórki z cytryny
50 ml soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

oraz cukier puder do obtoczenia ciastek przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowanie: Ciastka cytrynowe


Przygotowanie:
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą.
Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników.

Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już upieczone ciasteczka) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomiędzy ciastkami pozostawiam po około 3 centymetry wolnego miejsca.

Pieczenie ciastek:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 14 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od wielkości ciastek.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Ciasteczka cytrynowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.