Witam serdecznie,
propozycja na pyszne i kruche ciasteczka cytrynowe. Ciastka są
bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie
piekł takich ciasteczek to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciastek
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 35 ciasteczek
340 g mąki pszennej (typ
od 400 do 550)
120 g masła o
temperaturze pokojowej (może być margaryna)
100 g cukru pudru
2 żółtka (jajka L)
około 2 łyżeczek
otartej skórki z cytryny
50 ml soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
oraz cukier puder do
obtoczenia ciastek przed pieczeniem
Link do filmu z
przygotowanie: Ciastka cytrynowe
Przygotowanie:
Do miski przekładam masło
o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą
masę.
Następnie dodaję żółtka
i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą.
Następnie dodaję
pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia
się składników.
Z tak przygotowanego
ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w
cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już
upieczone ciasteczka) i układam na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pomiędzy ciastkami
pozostawiam po około 3 centymetry wolnego miejsca.
Pieczenie ciastek:
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 14 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i
od wielkości ciastek.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Ciasteczka cytrynowe są
gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszne i delikatne, wlasnie upieklam! Dziekuje za przepis i pozdrawiam goraco. :)
OdpowiedzUsuńJustyna
Zrobiłam, wyszło super. Na jutro robię drugą porcję;) Trzeba pamiętać o dodaniu octu jabłkowego do sody.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka się udały i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 😘💖
UsuńPs. zamiast octu używam soku z cytryny.