Witam serdecznie
Pokażę jak można przygotować i
przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej
zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę
grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów.
Do przygotowania grzybów będziemy potrzebowali:
około 1 kg grzybów leśnych
(prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..)
do obgotowania grzybów:
2 L wody
2 łyżki soli (zwykłej)
2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2
łyżki octu
na zalewę:
1 L wody
1 łyżka soli (zwykłej)
wyparzone słoiki i wieczka (słoiki o
pojemności w sumie około 2 L)
Link do filmu z przepisem: Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i dokładnie myję,
większe grzyby przekrawam na pół lub na cztery, a mniejsze
pozostawiam całe.
Do wody w której obgotuję grzyby
dodaję sól, kwasek cytrynowy, mieszam i zagotowuję. Do gotującej
wody dodaję grzyby. Od momentu włożenia grzybów do wody, grzyby
gotuję około 10 minut, następnie odcedzam.
W międzyczasie gotuję zalewę:
Do wody dodaję sól i zagotowuję,
następnie odstawiam do wystudzenia – grzyby zaleję zimną zalewą.
Końcowe przygotowanie grzybów:
Jeszcze ciepłe grzyby nakładam do
wcześniej wyparzonych słoików, grzyby układam do 3/4 wysokości
słoika.
Następnie zalewam do pełna zimną
zalewą, wkładam do słoika łyżeczkę lub widelec i delikatnie
ruszam grzyby aby odpowietrzyć i jeżeli trzeba dolewam zalewę.
Brzeg słoika dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki pasteryzuję.
Pasteryzacja:
Grzyby można pasteryzować na sucho w
piekarniku lub w wodzie.
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam
słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można
kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki, ja nie mam to używam
ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania
przez przypadek słoik nie pękł (chociaż oddzielanie jest nie
konieczne, robię to z przyzwyczajenia).
Słoiki zalewam wodą do około 3/4
wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25
minut.
Po pasteryzacji słoiki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Pasteryzowane grzyby w słonej zalewie
są gotowe, można odstawić do spiżarki lub wstawić do piwnicy,
życzę udanego grzybobrania i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszny sposób na grzyby na zimę, zaoszczędza mnóstwa miejsca w zamrażarce :) Robię podobnie (tylko bez octu) fasolkę szparagową (żeby nie mrozić), ale dla pewności pasteryzuję ją 2 razy, w 24-godzinnym odstępie.
OdpowiedzUsuńDodaję coś kwaśnego, aby grzyby miały ładniejszy kolor (chociaż jest to nie konieczne). Sposób na takie przechowywanie grzybów lub warzyw jest dla mnie najlepszy, bo mam mały zamrażalnik :).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam serdecznie, moja Mama też robiła w słoiki tylko nigdy nie dodawała kwasu do gotowania.A mam pytanie czy maślaki też się do tego nadają? Bo ja zawsze tek robię podgrzybki lub prawdziwki, natomiast maślaki w "ocet", ale teraz sporo ich się pokazało więc warto by było zrobić zapasik :)
OdpowiedzUsuńTak, maślaki nadają się do pasteryzowania i później można z nich przygotować pyszny sosik lub zupę. Każdy ma swój sposób na grzyby, ja dodaję kwasek cytrynowy. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńPrzepraszam ale jeszcze jedno mi przyszło na myśl, czy maślaki można suszyć bo też się z tym nie spotkałam? Skleroza nie boli, tylko Pani podwójnie zawracam głowę :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie słyszałam, żeby ktoś suszył maślaki, ja osobiście nie suszę. Na pewno maślaczki można marynować lub pasteryzować, no i oczywiście wychodzi z nich pyszny sosik i zupy. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńWitam, trochę pózno ale może się komuś przyda. Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów suszonych. Trochę dłużej się suszy ale nie jest tak żle. Za to po ponownym namoczeniu w wodzie odzyskują swój kształt, zapach i smak świeżych grzybów. Wspaniałe do bigosu , na sosy i zupy. Polecam. Są pyszne.Pozdrawiam
Usuń