Nowe Przepisy

czwartek, 4 października 2018

Ciasto z jabłkami i budyniem posypane kruszonką


ciasto z jabłkami i budyniem
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm

na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% (dodałam 60 gramów)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na kruszonkę:
160 g mąki pszennej
80 g masła (dobrze schłodzonego)
80 g cukru kryształ

budyń:
3 budynie śmietankowe bez cukru
1 litr mleka
90 g cukru
około 2 łyżek masła

około 1,5 kg jabłek (przed obraniem) szara reneta lub szampion


Link do filmu z przepisem na: Ciasto z jabłkami i budyniem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera):

Na blat wysypuję mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto.

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.

W tym czasie przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, masło i pocierając dłońmi łącze składniki, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam do miseczki i wstawiam do lodówki.

Po około 40 minutach wałkowanie i podpiekanie ciasta:
Schłodzone ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość foremki. Następnie przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejam dno ciastem.


Ciasto nakłuwam nożem lub widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 20 minut (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu), tak aby góra ciasta delikatnie się zrumieniła.

W tym czasie gdy podpiekam ciasto przygotuję budyń i jabłka:
Do miseczki wlewam około 1 szklanki mleka, pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję.
Do mleka w miseczce dodaję budyń, cukier i dokładnie mieszam. Następnie gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaję rozpuszczony budyń, dokładnie mieszam i gotuję. Budyń gotuję około 1 minuty, cały czas mieszając aby się nie przypalił.

Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka, kroję na mniejsze kawałki.

Końcowe przygotowanie ciasta:
Na podpieczone i gorące ciasto nakładam pokrojone jabłka, 



na jabłka daję gorący budyń i równo rozsmarowuję. 



Staram się aby budyń nie dotykał papieru dookoła foremki, ponieważ podczas pieczenia może się przypalić. Górę posypuję kruszonką.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.


Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam w foremce do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, to zdejmuję obręcz z foremki i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej się kroi po kilku godzinach od upieczenia, gdy jest zupełnie zimne.

Ciasto z jabłkami i budyniem jest gotowe, można się częstować, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam to ciasto! Dobrze że mi Babcia o nim przypomniała!!! :-)
    Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i również bardzo je lubię, jest przepyszne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie! Zdaje mi się, że dziś zaskoczę męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam już niektóre Pani przepisy są super tylko w przepisach było by łatwiej zamiast w gramach pisać np.2szklanki tego czy 4łyżki tego chodzi o składniki
    Przepraszam i bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką budyniową szarlotkę! :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.