Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się
podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta
będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o
wymiarach 24 cm x 34 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
2-3 łyżki śmietany 12%
lub 18% (dodałam 60 gramów)
200 g masła lub margaryny
(dobrze schłodzone)
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
160 g mąki pszennej
80 g masła (dobrze
schłodzonego)
80 g cukru kryształ
budyń:
3 budynie śmietankowe bez
cukru
1 litr mleka
90 g cukru
około 2 łyżek masła
około 1,5 kg jabłek
(przed obraniem) szara reneta lub szampion
Link do filmu z przepisem
na: Ciasto z jabłkami i budyniem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera):
Na blat wysypuję mąkę,
cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze
schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze
sobą składniki.
Następnie dodaję żółtka,
śmietanę i zagniatam ciasto.
Gotowe ciasto zawijam w
folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie przygotuję
kruszonkę:
Na blat wysypuję mąkę,
dodaję cukier, masło i pocierając dłońmi łącze składniki, tak
aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam do miseczki i
wstawiam do lodówki.
Po około 40 minutach
wałkowanie i podpiekanie ciasta:
Schłodzone ciasto
wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość
foremki. Następnie przekładam do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia i wyklejam dno ciastem.
Ciasto nakłuwam nożem
lub widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą
od dołu półkę i podpiekam około 20 minut (piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu), tak aby
góra ciasta delikatnie się zrumieniła.
W tym czasie gdy podpiekam
ciasto przygotuję budyń i jabłka:
Do miseczki wlewam około
1 szklanki mleka, pozostałe mleko wlewam do garnka, dodaję masło i
zagotowuję.
Do mleka w miseczce dodaję
budyń, cukier i dokładnie mieszam. Następnie gdy mleko w garnku
się zagotuje, dodaję rozpuszczony budyń, dokładnie mieszam i
gotuję. Budyń gotuję około 1 minuty, cały czas mieszając aby
się nie przypalił.
Obrane i oczyszczone z
gniazd nasiennych jabłka, kroję na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie
ciasta:
Na podpieczone i gorące
ciasto nakładam pokrojone jabłka,
na jabłka daję gorący budyń i
równo rozsmarowuję.
Staram się aby budyń nie dotykał papieru
dookoła foremki, ponieważ podczas pieczenia może się przypalić.
Górę posypuję kruszonką.
Tak przygotowane ciasto
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę
i piekę jeszcze około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie
góra dół, bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu, ciasto
wyjmuję z piekarnika i odstawiam w foremce do wystudzenia. Gdy
ciasto wystygnie, to zdejmuję obręcz z foremki i pozostawiam do
całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej się kroi po kilku
godzinach od upieczenia, gdy jest zupełnie zimne.
Ciasto z jabłkami i
budyniem jest gotowe, można się częstować, życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam to ciasto! Dobrze że mi Babcia o nim przypomniała!!! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu!
Bardzo proszę i również bardzo je lubię, jest przepyszne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wygląda naprawdę pysznie! Zdaje mi się, że dziś zaskoczę męża :)
OdpowiedzUsuńPycha ja robię z kisielem
OdpowiedzUsuńPróbowałam już niektóre Pani przepisy są super tylko w przepisach było by łatwiej zamiast w gramach pisać np.2szklanki tego czy 4łyżki tego chodzi o składniki
OdpowiedzUsuńPrzepraszam i bardzo dziękuję
Uwielbiam taką budyniową szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię :) Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńBabcia Ewa jest super i za przepis bardzo dziękuję. Nigdy nie robiłam kruszonki, a po filmiku odważę się. Zdrowych i wesołych świąt.
OdpowiedzUsuń