Nowe Przepisy

czwartek, 11 października 2018

Danie jednogarnkowe z kaszą bulgur, warzywami i mięsem

Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne danie jednogarnkowe z kaszą bulgur, chociaż można użyć innej kaszy lub ryżu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe, jeżeli użyjemy dobrej jakości mięsa mielonego. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

400 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy)
400 g kaszy bulgur lub innej kaszy
około 1 L bulionu warzywnego, mięsnego lub wody
1 papryka
duża marchew (około 200 g)
około 100 g koncentratu pomidorowego
1 cebula (około 100 g)
do smaku:
curry, sól, pieprz
curry dodałam około 1 łyżeczki
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem na: Danie jednogarnkowe


Przygotowanie:

Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w kostkę i dodaję do marchwi.
Cebule kroję w drobną kostkę.

Na rozgrzanym oleju w rondlu lub głębokiej patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak aby się zeszkliła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, paprykę i smażę około 5 minut.
Następnie dodaję mięso, doprawiam solą, pieprzem i curry, dokładnie mieszam (mięso rozdrabniam łyżką) i smażę około 10 minut. Jeżeli podczas smażenia w rondlu jest zbyt sucho, to dolewam odrobinę bulionu lub wody i nadal smażę.

Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, kaszę i bulion, dokładnie mieszam, zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem około 25-30 minut, do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam, danie jest gotowe.

Danie jednogarnkowe z kaszą, warzywami i mięsem jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.