Witam serdecznie dzisiaj pokażę jak
przygotować syrop i dżem z czarnego bzu. Tak przygotowany syrop lub
dżem, ma właściwości lecznicze i może nas wspomóc w walce z
grypą, przeziębieniem lub kaszlem.
Ciekawostki odnośnie czarnego bzu:
Syrop z czarnego bzu „Sambucol”,był
podawany pacjentom podczas badań klinicznych, zarażonych wirusem
grypy typu A - H3N2, H1N1, oraz pacjentom z wirusem grypy typu B,
pacjenci objęci leczeniem syropem z czarnego bzu plus leki na grypę,
o kilka dni szybciej dochodzili do siebie i zdrowieli, niż pacjenci
którzy otrzymywali placebo. Syrop z czarnego bzu zmniejszał
hemaglutynację i hamował namnażanie się wirusów grypy.
Jedno z opisanych badań: Podczas
epidemii grypy typu B w Panamie, grupie chorych oprócz podawania
leków standardowych podawano również syrop z czarnego bzu oraz
placebo. Chorym którym podawano syrop z bzu czarnego (4x dziennie po
15ml), zaobserwowano całkowite wyleczenie lub zmniejszenie gorączki
i poprawę stanu zdrowia w o wiele krótszym czasie niż w grupie
pacjentów która otrzymywała placebo.
Po 2-3 dniach podawania syropu z
czarnego bzu, w 90% przypadków zaobserwowano znaczącą poprawę
stanu zdrowia pacjentów, w tym obniżenie gorączki i innych objawów
chorobowych: bóle głowy, kaszel, ból gardła.
A w grupie która otrzymywała placebo,
stan pacjentów poprawiał się dopiero po około 6 dniach.
Dodatkowo osoby chore którym podawany
był syrop z czarnego bzu, wzięły o wiele mniej leków w pierwszych
dniach choroby, ponieważ objawy chorobowe były łagodniejsze.
dane pochodzą z publikacji naukowej:
Randomized Study of the Efficacy and
Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and
B Virus Infections
Z. ZAKAY-RONES, E THOM, T. WOLLAN AND
J. WADSTEIN
Badania były również przeprowadzane
na terenie Norwegii i Izraela, wyniki dawały podobny rezultat jak w
Panamie. Ekstrakty z czarnego bzu były również testowane na
zwierzętach: myszach, małpach i wyniki też były pozytywne.
Czarny bez w medycynie ludowej służył
od wieków jako lek na grypę, przeziębienie i kaszel. Udowodniono
naukowo, że czarny bez ma działanie przeciwwirusowe, wspomaga
leczenie grypy oraz opryszczki. Jagody czarnego bzu zawierają
flawonoidy, które mają działanie przeciwwirusowe. Główne
flawonoidy znajdujące się w owocach to 3-glukozyd antocyjany,
cyjanidyny i 3-sambubiozyd cyjanidyny.
Do przygotowania syropu oraz dżemu
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 450 ml
syropu
500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
250 ml wody
250 g cukru, można dodać miód
wyparzone słoiczki lub buteleczki
Na dżem:
z podanej porcji wyjdzie około 400 ml
dżemu
500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
około 150 g cukru, można dodać miód
wyparzone
słoiczki
Link do filmu z przepisem: Syrop i dżem z czarnego bzu
Przygotowanie:
Najpierw opiszę przygotowanie syropu:
Owoce bzu obieram z gałązek i
dokładnie płuczę, następnie przekładam do garnka, dodaję wodę
i rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera, owoce bzu możemy
rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków).
Garnek stawiam na gazie i gotuję na
małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie przecedzam i przecieram na
sicie (można odcisnąć na gazie), resztki owoców wyrzucam. Płyn z
powrotem przelewam do garnka, dodaję cukier, mieszam i gotuję na
małym ogniu przez około 20 minut.
Gorący syrop rozlewam do wcześniej
wyparzonych słoiczków, brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam
wieczko. Słoiczki odwracam do góry dnem i ustawiam na ściereczce
(kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem,
ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, syropu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał
to należy go za pasteryzować.
Przygotowanie dżemu z czarnego bzu:
Owoce bzu obieram z gałązek i
dokładnie płuczę, następnie przekładam do garnka i rozdrabniam
blenderem (jeżeli nie mamy blendera, owoce bzu możemy rozgnieść
tłuczkiem do ziemniaków). Dodaję cukier i mieszam, garnek stawiam
na gazie i na małym ogniu smażę dżem około 25 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Gorący dżem nakładam do wcześniej
wyparzonych słoiczków, brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam
wieczko. Słoiczki odwracam do góry dnem i ustawiam na ściereczce
(kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem,
ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał
to należy go za pasteryzować.
Syrop i dżem są gotowe, można
schować do spiżarki. Życzę dużo zdrowia i mam nadzieję, że
syrop nie będzie potrzebny.
Pozdrawiam Babcia Ewa
taki syrop do herbaty zimą to rzecz obowiązkowa:)
OdpowiedzUsuńDobra rzecz taki syropek.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Kiedyś nie zdawałam sobie sprawy z niesamowitych właściwości ziół i roślin, za każdym razem zaskakują mnie składniki w takich przepisach :) Dopiero zaczynam próbować takie naturalne przepisy i np. tu będę często zaglądać, bo widzę, że znajdę wszystko czego potrzebuję i to jeszcze z kuchni domowej, której troszkę brakuje na studiach. A co do syropu, uważam, że powinniśmy suplementować wszystko co dobre z natury i przynajmniej na początku chorób działać w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńPani babciu ,a jak suszyć owoce czarnego,bardzo prosze o odpowiedź ,to dla mnie bardzo ważne.Z góry bardzo pani dziękuję i pozdrawiam z Lublina.MAŁGOSIA
OdpowiedzUsuńJeżeli miałabym suszyć owoce bzu, to albo rozłożyłabym je w nienasłonecznionym, przewiewnym ciepłym miejscu, ewentualnie w suszarce.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Najlepszy na przeziębienie jest czosnek, nie przez przypadek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Dla tych którzy czosnku akurat nie lubią, można spróbować czarnego czosnku, który został poddany specjalnemu procesowi fermentacji https://czarny-czosnek.pl/o-czarnym-czosnku jest równie zdrowy, a przy tym pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuń