Nowe Przepisy

czwartek, 23 sierpnia 2018

Łatwe i szybkie ciasto z cukinią

ciasto z cukinia
Witam serdecznie
Sezon na cukinię w pełni, więc podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 28x10

340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
3 jajka (rozmiar L)
150 g cukru (może być trzcinowy)
75 ml oleju (około 70g)
1 jabłko (około 150 g)
1 cukinia (około 200 g)

1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Link do filmu z przepisem: Ciasto z cukinią


Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g).
Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g).

Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam.

Teraz przygotuję ciasto:
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach).
Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły.
Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam.

Pieczenie ciasta:
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto z cukinią jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.