Witam serdecznie
Sezon na cukinię w pełni, więc
podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo
smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś
jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki o
wymiarach 28x10
340 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
3 jajka (rozmiar L)
150 g cukru (może być
trzcinowy)
75 ml oleju (około 70g)
1 jabłko (około 150 g)
1 cukinia (około 200 g)
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Link do filmu z przepisem:
Ciasto z cukinią
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram
na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200
g).
Jabłko obieram i ścieram
na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100
g).
Do mąki dodaję cynamon,
sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam.
Teraz przygotuję ciasto:
Do miski wybijam jajka,
dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić
w jajkach).
Następnie dodaję mąkę
i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły.
Na koniec do ciasta dodaję
cukinię, jabłka i dokładnie mieszam.
Pieczenie ciasta:
Ciasto przekładam do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.
Foremkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę
i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia
może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony
góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wybijam z
foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z cukinią jest
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz