Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne leczo z cukinią i kiełbasą, leczo jest bardzo smaczne,
lekko pikantne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania lecza będziemy
potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie około 4 L lecza
1 kg cukinii
1 kg papryki kolorowej
1 kg pomidorów
około 600 g kiełbasy
1 duża cebula (około 200
g)
1 papryczka chili
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyk
1 łyżeczka tymianek
2 łyżeczki papryka
słodka
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela
angielskiego
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
olej do smażenia
Link do filmu z
przygotowaniem lecza: Leczo z cukinią
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki na leczo:
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe
paseczki.
Oczyszczoną z nasionek
papryczkę chili, drobniutko kroję i dodaję do papryki.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Pomidory obieram ze
skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii, (aby
łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je
do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty).
Kiełbasę obieram i kroję
na mniejsze kawałki.
Gotowanie lecza –
najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 4-5 L:
W garnku rozgrzewam olej i
smażę cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do cebuli
dodaję paprykę, papryczkę chili, dodaję wodę, doprawiam
przyprawami i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Po 15 minutach dodaję
cukinię, pomidory, czosnek, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem
około 15 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie, na patelni
podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła.
Podsmażoną kiełbasę
dodaję do pozostałych składników, dokładnie mieszam, sprawdzam
smak i jeżeli trzeba to doprawiam i całość jeszcze duszę około
5 minut – leczo jest gotowe.
Leczo z cukinią jest
gotowe, można podawać, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz