Nowe Przepisy

piątek, 10 sierpnia 2018

Leczo z cukinią i kiełbasą – proste i pyszne

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne leczo z cukinią i kiełbasą, leczo jest bardzo smaczne, lekko pikantne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 4 L lecza

1 kg cukinii
1 kg papryki kolorowej
1 kg pomidorów
około 600 g kiełbasy
1 duża cebula (około 200 g)
1 papryczka chili
3 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka lubczyk
1 łyżeczka tymianek
2 łyżeczki papryka słodka
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

1/2 szklanki wody
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowaniem lecza: Leczo z cukinią


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo:

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki.
Oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobniutko kroję i dodaję do papryki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę.



Pomidory obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii, (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty).
Kiełbasę obieram i kroję na mniejsze kawałki.

Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 4-5 L:
W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję paprykę, papryczkę chili, dodaję wodę, doprawiam przyprawami i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, czosnek, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.



W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła.
Podsmażoną kiełbasę dodaję do pozostałych składników, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i całość jeszcze duszę około 5 minut – leczo jest gotowe.


Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.