Nowe Przepisy

niedziela, 29 lipca 2018

Ryż z cukinią i tuńczykiem – przepis na lekki i pyszny obiad


Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis, na pyszne i lekkie danie z ryżem i cukinią, tak przygotowany ryż możemy podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ryżu będziemy potrzebowali:

2 cukinie (około 600 g)
300 g ryżu
1 puszka tuńczyka duże kawałki (po odsączeniu około 150 g)
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki oliwy
do smaku: sól, pieprz
bazylia suszona
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Ryż z cukinią i tuńczykiem


Przygotowanie:
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam do miski.

Cukinię kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju na patelni, przez około 10 minut, tak aby cukinia była lekko chrupka, cukinię podczas smażenia solę.

Do ciepłego ryżu dodaję usmażoną cukinię, odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę i dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, ja dodaję troszkę więcej pieprzu, ponieważ lubię to danie lekko pikantne – danie jest gotowe.

Ryż możemy podać na ciepło lub na zimno, w obu przypadkach jest bardzo smaczny. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.