Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na
kalafior zapiekany z serem, tak przygotowany kalafior jest bardzo
smaczny, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania zapiekanki będziemy
potrzebowali:
użyłam naczynia 22cm x 22cm
1 duży kalafior
3 łyżki śmietany 12%
lub 18%
2 łyżki masła (około
30 g) roztopionego i przestudzonego
3 jajka
około 150 g sera żółtego
1/2 pęczka nataki
pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
do smaku:
zioła prowansalskie
papryka słodka
papryka ostra
sól, pieprz
Link do filmu z przepisem: Kalafior zapiekany z serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
kalafior:
Kalafior dzielę na
różyczki i gotuję. Wodę w której będę gotowała kalafior,
delikatnie solę.
Do gotującej wody wkładam
kalafior i od momentu włożenia gotuję około 5 minut. Następnie
odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wybijam jajka,
dodaję 3 kopiaste łyżki śmietany, roztopione i przestudzone
masło, doprawiam przyprawami i dokładnie mieszam.
Umytą i osuszoną
zieleninę drobno kroję, dodaję do sosu i mieszam.
Końcowe przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym
układam różyczki kalafiora, górę posypuję częścią sera
(około 1/3 sera), polewam sosem i górę posypuję pozostałym
serem.
Tak przygotowany kalafior
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu
półkę i zapiekam około 35 minut, tak aby góra ładnie się
zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.
Kalafior jest gotowy,
życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz