Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis, na
pyszne i lekkie danie z ryżem i cukinią, tak przygotowany ryż
możemy podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Smakuje
równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania ryżu będziemy
potrzebowali:
2 cukinie (około 600 g)
300 g ryżu
1 puszka tuńczyka duże kawałki (po
odsączeniu około 150 g)
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki oliwy
do smaku: sól, pieprz
bazylia suszona
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem: Ryż z cukinią i tuńczykiem
Przygotowanie:
Ryż gotuję według przepisu na
opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam do miski.
Cukinię kroję w drobną kostkę i
smażę na rozgrzanym oleju na patelni, przez około 10 minut, tak
aby cukinia była lekko chrupka, cukinię podczas smażenia solę.
Do ciepłego ryżu dodaję usmażoną
cukinię, odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę, doprawiam
solą, pieprzem, bazylią, dodaję oliwę i dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam, ja dodaję troszkę więcej pieprzu, ponieważ
lubię to danie lekko pikantne – danie jest gotowe.
Ryż możemy podać na ciepło lub na
zimno, w obu przypadkach jest bardzo smaczny. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
super!
OdpowiedzUsuń