Witam serdecznie
Sezon na młodą kapustę w pełni,
więc chciałabym zaproponować przepis na placki z młodej
kapusty. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania placków z młodej
kapusty będziemy potrzebowali:
Z podanych proporcji wyjdzie około 10
dużych placków
około 800 g młodej kapusty
100 g sera żółtego
100 g mąki pszennej
2 jajka (L)
1/2 pęczka grubego szczypiorku
1 łyżeczka cukru
do smaku:
sól, pieprz
papryka słodka
papryka
ostra
Link do filmu z przygotowaniem: Placki z młodej kapusty
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści,
drobno szatkuję i przekładam do miski.
Następnie dodaję cukier, doprawiam
przyprawami, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut.
Po 30 minutach:
Wypłukany i osuszony szczypiorek
drobno kroję i dodaję do kapusty.
Dodaję starty na średnich oczkach ser
i mieszam.
Następnie dodaję jajka, mąkę i
całość bardzo dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba
to doprawiam.
Smażenie placków:
Placki smażę na małym ogniu przez
około 3 minuty, z każdej strony na jasno brązowy kolor, długość
smażenia zależy od wielkości płomienia. Placki możemy usmażyć
duże lub małe, wielkości placków ziemniaczanych
Usmażone układam na papierowym
ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z młodej kapusty są gotowe,
życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
smakowite ;)
OdpowiedzUsuńWitam!wszystkie przepisy pani Babci są smaczne i zdrowe. Ja je uwielbiam!..Z.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zastanawiam się czy kapusta nie będzie twarda. Ja wolałabym ją jednak podgotować, bo może wyjść twarda po samym smażeniu.
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta jest miękka, ale jak Pani chce to może ją obgotować. Pozdrawiam serdecznie
Usuń