Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję
przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest
bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę
możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady
biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet
na pieczywo. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania frużeliny będziemy
potrzebowali:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L
frużeliny
1 kg wydrylowanych czereśni
150 g cukru (można dodać mniej lub
więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (około
30 g)
50 ml wody
3 łyżki soku z cytryny
wyparzone słoiki i wieczka.
Link do filmu z przepisem: Frużelina z czereśni
Przygotowanie:
Dokładnie wypłukane i osączone
czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia
pestek możemy użyć grubej i twardej słomki do napojów.
Wydrylowane czereśnie przekładam do
garnka, zasypuję cukrem i kilka razy ugniatam tłuczkiem. Garnek z
czereśniami odstawiam na około 60 minut, aby czereśnie puściły
sok.
Po 60 minutach:
Do czereśni dodaję sok z cytryny i
garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka
na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby
czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim
palniku i na średnim płomieniu.
Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i
dokładnie mieszam tak aby nie było grudek.
Następnie po 10 minutach gotowania
czereśni dodaję rozmieszaną mąkę i cały czas mieszając, gotuję
jeszcze około 1 minuty, na najmniejszym płomieniu – frużelina
jest gotowa.
Gorącą frużelinę nakładam do
wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym
ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem
na ściereczce i pozostawiam do wystudzenia.
Słoików nie pasteryzuję ale jeżeli
jakiś słoik by nie złapał, to należy go za pasteryzować.
Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego
ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i
zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję
15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam
do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i
pozostawiam do wystudzenia.
Słoiczki z frużeliną czereśniową
są gotowe, można wstawić do spiżarki lub piwnicy. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piszę się na zrobienie, chociaż kilku słoików, bo czereśnie w moim domu, znikają szybko. A smak lata w cieście to wspaniałe wspomnienie, gdy jest zimno. Pozdrawiam. Elżbieta
OdpowiedzUsuńBEDE DZIS ROBILA PORAZ PIERWSZY.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że czereśnie się udały. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńWłaśnie dzisiaj robię, mam nadzieję że będą pyszne
OdpowiedzUsuń