Nowe Przepisy

środa, 27 czerwca 2018

Frużelina czereśniowa na zimę do słoików


Frużelina czereśniowa
Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny

1 kg wydrylowanych czereśni
150 g cukru (można dodać mniej lub więcej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 30 g)
50 ml wody
3 łyżki soku z cytryny

wyparzone słoiki i wieczka.

Link do filmu z przepisem: Frużelina z czereśni


Przygotowanie:
Dokładnie wypłukane i osączone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia pestek możemy użyć grubej i twardej słomki do napojów.

Wydrylowane czereśnie przekładam do garnka, zasypuję cukrem i kilka razy ugniatam tłuczkiem. Garnek z czereśniami odstawiam na około 60 minut, aby czereśnie puściły sok.

Po 60 minutach:
Do czereśni dodaję sok z cytryny i garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim palniku i na średnim płomieniu.

Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek.

Następnie po 10 minutach gotowania czereśni dodaję rozmieszaną mąkę i cały czas mieszając, gotuję jeszcze około 1 minuty, na najmniejszym płomieniu – frużelina jest gotowa.
Gorącą frużelinę nakładam do wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystudzenia.

Słoików nie pasteryzuję ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał, to należy go za pasteryzować.

Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Słoiczki z frużeliną czereśniową są gotowe, można wstawić do spiżarki lub piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

  1. Piszę się na zrobienie, chociaż kilku słoików, bo czereśnie w moim domu, znikają szybko. A smak lata w cieście to wspaniałe wspomnienie, gdy jest zimno. Pozdrawiam. Elżbieta

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.