Witam serdecznie
Sezon truskawkowy w pełni, więc
chciałabym zaproponować przepis na pyszny i lekki sernik na zimno z
truskawkami. Deser jest bardzo smaczny, idealny na upalne dni i
efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sernika będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i
wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej.
około 800 g truskawek
400 g serka homogenizowanego o smaku
naturalnym
2 galaretki truskawkowe
tylko 400 ml gorącej wody do
rozpuszczenia galaretki
na górę:
kilka truskawek
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody do rozpuszczenia
galaretki
Link do filmiku z przepisem: Sernik z truskawkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję masę na spód
sernika:
Do miski wsypuję dwie galaretki i
rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (używam jedynie 200 ml wody na 1
galaretkę). Galaretkę odstawiam aby wystygła i zaczęła
delikatnie tężeć.
Gdy galaretka jest już zimna ale nadal
płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą.
Do spienionej galaretki dodaję serek i
jeszcze przez chwilę miksuję.
W międzyczasie gdy galaretka stygnie
przygotuję tortownicę i spód sernika:
Tortownicę wykładam papierem do
pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było mi wyłożyć tortownicę
papierem, wycinam z papieru krążek o wielkości dna tortownicy oraz
pasek o długości i szerokości obręczy tortownicy. Następnie
tortownicę maluję olejem i wykładam papierem.
Umyte i osuszone truskawki układ na
dnie tortownicy, część truskawek przekrawam wzdłuż na pół i
układam dookoła tortownicy (robię taki jakby płotek, dokładnie
widać to na filmiku). Przekrojone truskawki podpieram całymi
truskawkami i wypełniam nimi cały środek. Truskawki układam dość
ściśle jedną obok drugiej, tak żeby nie wypłynęły gdy zaleję
je masą.
Na ułożone truskawki wylewam masę
(serek homogenizowany z galaretką) i odstawiam na kilka minut, tak
aby masa zaczęła tężeć. Następnie na tężejącą masę układam
pokrojone truskawki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Teraz przygotuję galaretkę na górę
(galaretkę możemy przygotować wcześniej):
W 400 ml gorącej wody rozpuszczam
galaretkę i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę mieszam powoli aby
nie było piany.
Następnie zimną galaretką zalewam
górę sernika i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Gotowy sernik wyjmuję z foremki, dodatkowo możemy go przełożyć na paterę lub talerz.
Truskawkowy sernik na zimno jest
gotowy, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam Panią i Pani przepisy. Sernik wypróbuję już w weekend:) Dzięki Pani znalazłam "swój" wymarzony makowiec zawijany. Mam prośbę, mogłaby Pani pokazać swój przepis na gołąbki takie tradycyjne tzn. takie zawijane z mięsem mielonym, ryżem i w sosie pomidorowym? Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję że sernik będzie smakował. A odnośnie gołąbków, to już od pewnego czasu za nie się zabieram :), więc na pewno za jakiś czas się pojawią.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego dobrego ♥