Witam serdecznie
Propozycja na pyszne racuchy z bitą śmietaną i truskawkami.
Racuchy są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania na
śniadanie lub deser, na pewno będą smakowały dzieciom.
Do przygotowania
racuchów będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 10 racuchów
na ciasto:
300 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
300 ml letniego mleka
2 jajka (jajka L)
50 g cukru
20 g drożdży świeżych
50 g roztopionego i
przestudzonego masła
szczypta soli
na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30% lub
36 % (śmietanki)
2 małe opakowania śmietan
fix
około 2-3 łyżek cukru
pudru
oraz około 300 g
truskawek
Link do filmiku z przepisem: Racuchy z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowanie:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko i całość miksuję (mieszam) do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodaję jajka, mąkę, sól, roztopione i przestudzone masło, całość nadal miksuję (mieszam) do uzyskania jednolitej masy bez grudek – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut aby ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję śmietan fix i cukier puder – cały czas miksuję aż śmietana się ubije. Gotową bitą śmietanę wstawiam do lodówki.
Po około 40 minutach ciasto ładnie wyrosło teraz będę smażyła racuchy:
Racuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, na złoty kolor z obydwu stron. Racuszki smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia.
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroję w plasterki.
Wystudzone racuchy smaruję bitą śmietaną i dekoruję truskawkami. Racuchy możemy podać pojedynczo lub ułożyć jeden na drugim w taki jakby torcik.
Tak przygotowane racuchy możemy podać od razu lub wstawić na około godzinę do lodówki, do schłodzenia.
Racuchy z bitą śmietaną i truskawkami są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz