Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
przepis na pyszny sernik na zimno z mango. Sernik jest bardzo smaczny
i jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania sernika
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o
średnicy 22 cm i wysokości 6 cm
500 ml śmietany 30% lub
36% (dobrze schłodzonej)
400 g serka
homogenizowanego o smaku naturalnym
2 dojrzałe mango
100 g cukru pudru
150 ml gorącego mleka
3 łyżki żelatyny (około 30 g)
spód zrobię z ciastek
pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny spód
Link do filmiku z przepisem: Sernik z mango
Przygotowanie:
Tortownicę wykładam papierem do
pieczenia lub pergaminem, aby łatwiej było wyłożyć tortownicę
papierem to proponuję wyciąć z papieru krążek o wielkości dna
tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy.
Sernik ma wysokość około 7
centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby
sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę
tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz aby 2
centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę
maluję olejem i wykładam papierem.
Na spód tortownicy układam ciastka,
jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych
herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą.
Przygotowanie masy:
Mango dokładnie myję, odcinam
końcówkę od strony łodyżki i ją wyrzucam. Następnie obkrawam
mango dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ, tak
aby została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie pokazałam to
na filmie).
Miąższ przekładam do pojemnika i
rozdrabniam blenderem.
Do miski przekładam serek
homogenizowany, z rozdrobnionego mango odbieram około 5 łyżek
mango którym udekoruję górę sernika a pozostałe mango dodaję do
serka.
Serek z mango miksuję tak żeby
składniki dobrze się połączyły.
Teraz do żelatyny dodaję gorące
mleko, dokładnie mieszam i odstawiam.
Do drugiej miski wlewam dobrze
schłodzoną śmietanę i ją przez chwilę ubijam, następnie dodaję
stopniowo cukier puder i ubijam na sztywno.
Do ubitej śmietany dodaję stopniowo
serek z mango i miksuję, gdy składniki się połączą dodaję
stopniowo letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu
żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze
wymieszała się z masą.
Tak przygotowaną masę wlewam do
foremki i wyrównuję. Na górę sernika nakładam pozostałe
rozdrobnione mango i za pomocą patyczka mieszam tak żeby powstał
wzorek.
Sernik wstawiam do lodówki na około 5
godzin, tak żeby sernik zastygł.
Sernik z mango jest gotowy, można się
częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz