Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem
na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu.
Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować
przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę
bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło
wydawać.
Do przygotowania makowca będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki o
średnicy 26 cm
oraz foremki do wykrawania
o średnicy 8 cm
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ
450,500 lub 550)
120 ml letniego mleka
120 g jogurtu naturalnego
kremowego (około 5 łyżek)
3 żółtka (jajka L)
25 g drożdży świeżych
5 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego
szczypta soli
na masę makową:
300 g sparzonego i
zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów
włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i
przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu
migdałowego
+ mleko do pomalowania
przed pieczeniem
Link do filmu z przepisem
na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml
letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na
około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie
się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby
olej połączył się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto
stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto
klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i
nadal wyrabiam.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i
odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby
ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie gdy wyrasta
ciasto przygotuję masę makową:
Mak należy wcześniej
sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku
Jabłko obieram i ścieram
na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam
na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę
makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Foremkę w której będę
piekła makowiec wykładam papierem do pieczenia, aby papier się nie
ruszał wcześniej foremkę smaruję olejem. Jeżeli nie mamy foremki
do tarty to możemy użyć tortownicy lub foremki prostokątnej.
Końcowe przygotowanie
ciasta:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam i dzielę na
dwie części. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby
odpoczęło.
Po 10 minutach:
Ciasto wałkuję na
grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam
krążki tak jak na pierogi, skrawki ciasta zagniatam i chowam pod
ściereczkę aby ciasto nie obsychało.
Teraz na krążek ciasta
nakładam czubatą łyżeczkę masy makowej, równo rozprowadzam i
krążek składam na pół, rożki sklejam ze sobą i układam w
foremce.
Na koniec z rozwałkowanego
ciasta wycinam mały prostokąt, nakładam masę makową i zwijam w
rulonik. Tak przygotowany rulonik wkładam w środek ciasta.
Tak
przygotowane ciasto odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli zostanie nam
trochę ciasta i masy makowej, to możemy upiec drożdżówkę.
Pieczenie makowca:
Przed pieczeniem ciasto
maluję mlekiem.
Ciasto wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i
piekę około 26 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania
termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto
wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone ciasto
dodatkowo możemy udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami
włoskimi.
na lukier:
1/2 łyżeczki soku z
cytryny
1 łyżka zimnej wody
3-4 łyżki cukru pudru
Do miseczki wlewam sok z
cytryny, wodę, dodaję stopniowo cukier puder i dokładnie mieszam
ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać.
Tak przygotowany lukier
nakładam łyżeczką na makowiec (piszę po nim) i posypuję
orzechami.
Makowiec w kształcie
kwiatu jest gotowy, jest bardzo puszysty i wilgotny, także polecam
wypróbować przepis. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piekne ciasto ale czy mozna uzyc masy makowej gotowej
OdpowiedzUsuńTak można użyć gotowej masy z puszki.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Masy z puszki zawiera dużo cukru i chemii. Lepiej zrobić jak tu w przepisie
UsuńPrzepyszny i przesliczny na swieta bedzie niespodxanka dla dzieci upieklam uzylam maku z puszki dzekuje za wspanialy przepis tak prosty a zarazem tak pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPozdrawiam babcia teresa
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i że makowiec smakował dzieciom.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobię ten piękny makowiec na Święta Bożego Narodzenia . Już wiem, że będzie wszystkim smakował, tak samo ,jak inne dania z przepisów Babci Ewy. Pozdrawiam, i dziękuję za wspaniałe przepisy i filmiki. Krystyna z Poznania
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za tak miły komentarz ♥, mam nadzieję, że makowiec będzie smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
mam pytanie.ile dni przed świętami można zrobić makowiec by później był nadal pyszny
OdpowiedzUsuńDzień wcześniej, można śmiało upiec, tylko żeby nie obsychał to można nakryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wymaga trochę zachodu, ale wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńJest troszkę więcej pracy ale jaki efekt :). Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńWitam, czy do ciasta mozna użyć innej masy np. serowej?
OdpowiedzUsuńTak można użyć innej masy. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńSwietny makowiec, Wlasnie B sie udal ;)Dziekuje za przepis. Pozdrawiam swiatecznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że makowiec się udał. Dziękuję za miły komentarz i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńTen przepis jest rewelacyjny! Zapisuje ; )
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuń