Nowe Przepisy

środa, 29 listopada 2017

Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny

Przepis na makowiec
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać.

Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki o średnicy 26 cm
oraz foremki do wykrawania o średnicy 8 cm

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
120 ml letniego mleka
120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek)
3 żółtka (jajka L)
25 g drożdży świeżych
5 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na masę makową:
300 g sparzonego i zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu migdałowego

+ mleko do pomalowania przed pieczeniem





Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby olej połączył się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową:
Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku

Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Foremkę w której będę piekła makowiec wykładam papierem do pieczenia, aby papier się nie ruszał wcześniej foremkę smaruję olejem. Jeżeli nie mamy foremki do tarty to możemy użyć tortownicy lub foremki prostokątnej.

Końcowe przygotowanie ciasta:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam i dzielę na dwie części. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby odpoczęło.

Po 10 minutach:
Ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki tak jak na pierogi, skrawki ciasta zagniatam i chowam pod ściereczkę aby ciasto nie obsychało.


Teraz na krążek ciasta nakładam czubatą łyżeczkę masy makowej, równo rozprowadzam i krążek składam na pół, rożki sklejam ze sobą i układam w foremce.

Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinam mały prostokąt, nakładam masę makową i zwijam w rulonik. Tak przygotowany rulonik wkładam w środek ciasta. 

Tak przygotowane ciasto odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.


Jeżeli zostanie nam trochę ciasta i masy makowej, to możemy upiec drożdżówkę.

Pieczenie makowca:
Przed pieczeniem ciasto maluję mlekiem.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 26 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Wystudzone ciasto dodatkowo możemy udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
na lukier:
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
3-4 łyżki cukru pudru

Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję stopniowo cukier puder i dokładnie mieszam ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać.
Tak przygotowany lukier nakładam łyżeczką na makowiec (piszę po nim) i posypuję orzechami.

Makowiec w kształcie kwiatu jest gotowy, jest bardzo puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


17 komentarzy :

  1. Piekne ciasto ale czy mozna uzyc masy makowej gotowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć gotowej masy z puszki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. Masy z puszki zawiera dużo cukru i chemii. Lepiej zrobić jak tu w przepisie

      Usuń
  2. Przepyszny i przesliczny na swieta bedzie niespodxanka dla dzieci upieklam uzylam maku z puszki dzekuje za wspanialy przepis tak prosty a zarazem tak pyszne ciasto
    Pozdrawiam babcia teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i że makowiec smakował dzieciom.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Zrobię ten piękny makowiec na Święta Bożego Narodzenia . Już wiem, że będzie wszystkim smakował, tak samo ,jak inne dania z przepisów Babci Ewy. Pozdrawiam, i dziękuję za wspaniałe przepisy i filmiki. Krystyna z Poznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za tak miły komentarz ♥, mam nadzieję, że makowiec będzie smakował.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. mam pytanie.ile dni przed świętami można zrobić makowiec by później był nadal pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień wcześniej, można śmiało upiec, tylko żeby nie obsychał to można nakryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Wymaga trochę zachodu, ale wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest troszkę więcej pracy ale jaki efekt :). Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Witam, czy do ciasta mozna użyć innej masy np. serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć innej masy. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  7. Swietny makowiec, Wlasnie B sie udal ;)Dziekuje za przepis. Pozdrawiam swiatecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że makowiec się udał. Dziękuję za miły komentarz i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  8. Ten przepis jest rewelacyjny! Zapisuje ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło świetnie, bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.