Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne
i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to
możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas
kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi,
to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi będziemy
potrzebowali:
500 g filetów śledziowych
a`la Matias – solonych
10 ząbków czosnku
6 łyżeczek majeranku
3/4 szklanki oleju
lnianego lub innego
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela
angielskiego
Link do filmu z przepisem:
Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego
przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam
zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w
międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy
śledzie.
Czosnek drobniutko kroję
Końcowe przygotowanie śledzi z
majerankiem:
Śledzie możemy przygotować w słoiku
lub misce.
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem
papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3
centymetrów i przekładam do miski.
Teraz do miski przekładam
połowę pokrojonych śledzi, posypuję 3 łyżeczkami majeranku,
połową czosnku, rozkruszam jeden listek laurowy i dodaję ziarenko
ziela angielskiego.
Do miski dodaję pozostałe
śledzie i posypuję resztą składników. Całość zalewam olejem i
delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem.
Miskę nakrywam szczelnie
folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli
śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem.
Po 48 godzinach śledzie
są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wyglądają apetycznie, wypróbujemy;)
OdpowiedzUsuńPolecam, śledzie są bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
a nie można wszystko wymieszać a nie warstwami ,przecież to wszystko jedno.Czy trochę cytryny i cebuli jak dodam to będzie dobrze?
OdpowiedzUsuńKiedyś zawsze robiłam je w słoiku (trudniej jest wymieszać) i z przyzwyczajenia układam warstwowo. odnośnie cebuli i soku z cytryny to już kwestia gustu, ważne aby nam smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥