Nowe Przepisy

środa, 29 listopada 2017

Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym

Śledzie z majerankiem i czosnkiem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:

500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
10 ząbków czosnku
6 łyżeczek majeranku
3/4 szklanki oleju lnianego lub innego
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego




Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Czosnek drobniutko kroję

Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem:
Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce.

Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam do miski.

Teraz do miski przekładam połowę pokrojonych śledzi, posypuję 3 łyżeczkami majeranku, połową czosnku, rozkruszam jeden listek laurowy i dodaję ziarenko ziela angielskiego.
Do miski dodaję pozostałe śledzie i posypuję resztą składników. Całość zalewam olejem i delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem.

Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem.

Po 48 godzinach śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

4 komentarze :

  1. Wyglądają apetycznie, wypróbujemy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, śledzie są bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. a nie można wszystko wymieszać a nie warstwami ,przecież to wszystko jedno.Czy trochę cytryny i cebuli jak dodam to będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś zawsze robiłam je w słoiku (trudniej jest wymieszać) i z przyzwyczajenia układam warstwowo. odnośnie cebuli i soku z cytryny to już kwestia gustu, ważne aby nam smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.