Nowe Przepisy

piątek, 18 sierpnia 2017

Makaron z cukinią i papryką w sosie pomidorowym / Danie wegetariańskie / Makaron bez mięsa

Makaron z cukinią
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron z cukinią i papryką. Danie jest bardzo zdrowe, lekkie, bez dodatku mięsa i żółtego sera, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makronu z cukinią będziemy potrzebowali:

500 g makaronu grubego (świderki, rurki..)
2 cukinie (około 500 g)
300 g fasolki szparagowej
3 pomidory (około 600 g)
1 duża papryka czerwona

1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
(można dodać paprykę ostrą)

olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Makaron z cukinią


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:

Umytą cukinię, kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w paseczki o długości 3-4 centymetrów.
Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać, wcześniej sparzyłam je wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę.

Z umytej fasolki szparagowej odcinam końcówki, jeżeli ma włókna to je usuwam. Fasolkę kroję na mniejsze kilku centymetrowe kawałki.


Gotowanie fasolki i makaronu:
Wodę w której będę gotowała fasolkę i makaron delikatnie solę.
Do gotującej się wody wrzucam najpierw fasolkę szparagową i gotuję, następnie dodaję do niej makron.
Fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut, więc trzeba sprawdzić na opakowaniu ile będzie się gotował makaron i dodać makaron do fasolki po takim czasie aby makron i fasolka były gotowe w tym samym czasie. Mój makaron gotuje się około10 minut, więc dodałam go po około 5 minutach gotowania się samej fasolki.
Ugotowany makron i fasolkę odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos.


Przygotowanie sosu:
Na rozgrzany olej na patelni daję cukinię, paprykę, delikatnie solę i smażę około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję pomidory, doprawiam ziołami, solą, pieprzem, można również doprawić ostrą papryką i całość jeszcze duszę około 10 minut – sos jest gotowy.



Końcowe przygotowanie makaronu:
Do gorącego makaronu z fasolką dodaję sos, dokładnie mieszam – makaron jest gotowy.

Makron z cukinią w sosie pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. Proste i na pewno smaczne, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelakie dania z makaronem. Ostatnio jednak przerzuciłam się na makaron razowy. Troszkę zdrowiej, ale muszę przyznać, że prawie niczym nie różni się od zwykłego makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham makarony. Mogłabym je jeść nawet codziennie ;d Dania z makaronu są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Spodobał mi się ten przepis. Wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.