Nowe Przepisy

sobota, 1 lipca 2017

Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek

Dżem truskawkowy bez cukru
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na dżem truskawkowy bez dodatku cukru, dżem jest smaczny, zdrowy i dietetyczny. Polecam wypróbować przepis póki są truskawki.

Do przygotowania dżemu truskawkowego będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu

około 1,5 kg truskawek
sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny (około 80 ml)

garnek o pojemności około 3L

kilka słoików + wieczka (słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć)


Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru


Przygotowanie:
Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Następnie truskawki przekładam do garnka i dodaję sok z cytryny, garnek stawiam na gazie i smażę dżem.

Smażenie dżemu truskawkowego:
Na początku truskawki mieszam dość intensywnie, tak żeby puściły sok. Gdy już puszczą sok to mieszam je od czasu do czasu.
Po zagotowaniu dżemu zmniejszam płomień i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas delikatnie się gotował.


Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy. Ja dżem smażyłam około 60 minut.


Test tak zwanego zimnego talerzyka:
Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
Na dobrze schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia.
Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.

Nakładanie dżemu do słoików:
Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem.
Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam mocno wieczko.

Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
Jeżeli słoiki złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować.


Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.


Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Dżem truskawkowy bez cukru jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą aby poczuć smak i zapach lata. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. kocham domowe przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również bardzo lubię robić przetwory a później jeść ;)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Gotowe słoiczki można również pasteryzować w piekarniku.Słoiczki postawić tak ,aby się nie stykały,temperatura 150 stopni i czas 15 min.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dżemiki są najlepsze! Sklepowe mogą się schować! Domowe przetwory to jest prawdziwy smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, ile można przechowywać taki dżem? Czy wytrzyma dwa lata?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.