Nowe Przepisy

sobota, 1 lipca 2017

Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym - danie bez mięsa

Makaron z fasolką szparagową
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny makron z fasolką szparagową, zaczyna się sezon na fasolkę więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować:

500 g makaronu spaghetti
na sos:
około 800 g pomidorów
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól, pieprz

oraz:
około 800 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
kostka sra feta

olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Makaron z fasolką szparagową


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję wszystkie składniki:
Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i jeżeli są włókna to je obieram. Następnie fasolkę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.

Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek również drobno kroję i dodaję do cebuli.
Wypłukane listki bazylii drobno kroję.
Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej był obrać pomidory se skórki, wcześniej należy je sparzyć wrzątkiem, zalewam pomidory wrzątkiem w misce i pozostawiam na około 1 minutę).
Obrane pomidory przekrawam na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

Składniki mam już pokrojone, teraz makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, w drugim garnku gotuję fasolkę a na patelni przygotuję sos.

Wodę w której będę gotowała fasolkę delikatnie solę i słodzę (dodaję po dużej szczypcie soli i cukru). Gdy woda się zagotuję wkładam fasolkę i gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam i gorącą dodam do ugotowanego makaronu.
W tym czasie gdy gotuje się fasolka i makaron przygotuję sos.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 10 minut, tak żeby pomidory się rozpadły i powstała pulpa. Pod koniec smażenia dodaję bazylię i jeszcze przez chwilę smażę.

Do odcedzonego i gorącego makaronu dodaję ugotowaną fasolkę, dodaję sos i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.

Na talerzu makaron posypuję pokruszonym serem feta.

Makaron z fasolką szparagową jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.