Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny makron z fasolką szparagową, zaczyna się sezon na fasolkę
więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania makaronu będziemy
potrzebować:
500 g makaronu spaghetti
na sos:
około 800 g pomidorów
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól, pieprz
oraz:
około 800 g fasolki szparagowej żółtej
lub zielonej
kostka sra feta
olej
do smażenia
Link do filmu z przepisem: Makaron z fasolką szparagową
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie
składniki:
Z fasolki szparagowej odcinam końcówki
i jeżeli są włókna to je obieram. Następnie fasolkę dokładnie
płuczę pod bieżącą wodą.
Cebulę kroję w drobną kostkę,
czosnek również drobno kroję i dodaję do cebuli.
Wypłukane listki bazylii drobno kroję.
Pomidory obieram ze skórki (aby
łatwiej był obrać pomidory se skórki, wcześniej należy je
sparzyć wrzątkiem, zalewam pomidory wrzątkiem w misce i
pozostawiam na około 1 minutę).
Obrane pomidory przekrawam na pół,
wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Składniki mam już pokrojone, teraz
makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, w drugim garnku
gotuję fasolkę a na patelni przygotuję sos.
Wodę w której będę gotowała
fasolkę delikatnie solę i słodzę (dodaję po dużej szczypcie
soli i cukru). Gdy woda się zagotuję wkładam fasolkę i gotuję
około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam i gorącą dodam
do ugotowanego makaronu.
W tym czasie gdy gotuje się fasolka i
makaron przygotuję sos.
Na rozgrzanym oleju na patelni
podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut, tak aby cebula się
zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję pomidory,
doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 10 minut, tak
żeby pomidory się rozpadły i powstała pulpa. Pod koniec smażenia
dodaję bazylię i jeszcze przez chwilę smażę.
Do odcedzonego i gorącego makaronu
dodaję ugotowaną fasolkę, dodaję sos i całość dokładnie
mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i
pieprzem.
Na talerzu makaron posypuję
pokruszonym serem feta.
Makaron z fasolką szparagową jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz