Nowe Przepisy

środa, 5 kwietnia 2017

Biała Kiełbasa Zapiekana z Kiszoną Kapustą

Biała Kiełbasa Zapiekana z Kiszoną Kapustą
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną białą kiełbasę zapiekaną z kiszoną kapustą. Tak przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować kto jada mięso, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania białej kiełbasy będziemy potrzebować:

około 1 kg białej kiełbasy
około 1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule (około 300 g)
2 małe listki laurowe lub 1 duży
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
3 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia

naczynie żaroodporne





Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka – jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to możemy ją przepłukać pod bieżącą wodą.
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do kapusty, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kminek, doprawiam solą i pieprzem i zalewam wodą tak aby kapusta była przykryta.
Garnek stawiam na gazie i gotuję około 30 minut do miękkości kapusty. Następnie kapustę odcedzam na durszlaku (nie odciskam).


W tym czasie gdy gotuję kapustę, na patelni na rozgrzanym oleju obsmażam kiełbasę przez kilka minut z każdej strony, tak aby się zrumieniła.


Gdy kapustę mam już ugotowaną a kiełbasę obsmażoną, to naczynie żaroodporne smaruję olejem i przekładam kapustę do naczynia. Podczas przekładania kapusty wyjmuję z niej listki laurowe i ziele angielskie (jeżeli nie możemy ich znaleźć to możemy przyprawy zostawić)
Na kapustę układam kiełbasę i nacinam każdą kiełbaskę w kilku miejscach.


Górę posypuję majerankiem, następnie naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 40 minut.


W tym czasie gdy kiełbasa się zapieka, przygotuję cebulę:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki i smażę ją na na rozgrzanym oleju tak żeby się zrumieniła, cebulę doprawiam solą i pierzem.

Końcowe przygotowanie białej kiełbasy:
Naczynie wyjmuję z piekarnika i na górę nakładam usmażoną cebulę. Tak przygotowaną kiełbasę podaję na gorąco.


Zapiekana biała kiełbasa z kiszoną kapustą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

2 komentarze :

  1. Dawno nie jadłam takich pyszności! Chętnie spróbuję, bo w Wielkanoc nie zdążyłam się objeść kiełbasą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie! Nasz hit (nie tylko) na Wielkanoc. Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.