Witam serdecznie
Propozycja na babkę Wielkanocną dla
osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo
puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w przygotowani, ponieważ z mąk
bezglutenowych użyłam jedynie skrobi kukurydzianej. Polecam
wypróbować przepis nie tylko osobom uczulonym na glutem.
Do przygotowania babki bezglutenowej
będziemy potrzebować :
450 g skrobi kukurydzianej - (użyłam
skrobi firmy Radix-Bis)
200 g cukru kryształu
5 jajek (użyłam L)
250 g masła lub margaryny o
temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Link do filmu z przepisem na : Bezglutenowa babka Wielkanocna
Przygotowanie:
Do skrobi kukurydzianej dodaję proszek
do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.
Do miski przekładam tłuszcz (masło
lub margarynę) o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję
przez około 3 minuty, tak aby masa stała się puszysta.
Następnie cały czas miksując dodaję
po jednym jajku (nie rozdzielam żółtek od białek) i gdy jajko
połączy się z ciastem dodaję kolejne jajko.
Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo
skrobię kukurydzianą i miksuję do momentu aż ciasto stanie się
jednolite.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem.
Pieczenie babki bezglutenowej:
Foremkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i
piekę około 50 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone,
wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po
wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio
ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal
piec.
Upieczoną babkę wybijam z foremki i
odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy oprószyć
cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Babka bezglutenowa jest gotowa, można
się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Prześlij komentarz