Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną białą kiełbasę zapiekaną z kiszoną kapustą. Tak
przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i każdemu powinna
smakować kto jada mięso, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania białej kiełbasy
będziemy potrzebować:
około 1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule (około 300 g)
2 małe listki laurowe lub 1 duży
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
3 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
naczynie żaroodporne
Link do filmu z przepisem: Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą
Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję
na mniejsze kawałki i przekładam do garnka – jeżeli kapusta jest
bardzo kwaśna to możemy ją przepłukać pod bieżącą wodą.
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do
kapusty, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kminek, doprawiam
solą i pieprzem i zalewam wodą tak aby kapusta była przykryta.
Garnek stawiam na gazie i gotuję około
30 minut do miękkości kapusty. Następnie kapustę odcedzam na
durszlaku (nie odciskam).
W tym czasie gdy gotuję kapustę, na
patelni na rozgrzanym oleju obsmażam kiełbasę przez kilka minut z
każdej strony, tak aby się zrumieniła.
Gdy kapustę mam już ugotowaną a
kiełbasę obsmażoną, to naczynie żaroodporne smaruję olejem i
przekładam kapustę do naczynia. Podczas przekładania kapusty
wyjmuję z niej listki laurowe i ziele angielskie (jeżeli nie możemy
ich znaleźć to możemy przyprawy zostawić)
Na kapustę układam kiełbasę i
nacinam każdą kiełbaskę w kilku miejscach.
Górę posypuję majerankiem, następnie
naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową
półkę i zapiekam około 40 minut.
W tym czasie gdy kiełbasa się
zapieka, przygotuję cebulę:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
i smażę ją na na rozgrzanym oleju tak żeby się zrumieniła,
cebulę doprawiam solą i pierzem.
Końcowe przygotowanie białej
kiełbasy:
Naczynie wyjmuję z piekarnika i na
górę nakładam usmażoną cebulę. Tak przygotowaną kiełbasę
podaję na gorąco.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dawno nie jadłam takich pyszności! Chętnie spróbuję, bo w Wielkanoc nie zdążyłam się objeść kiełbasą :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie! Nasz hit (nie tylko) na Wielkanoc. Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń