Nowe Przepisy

niedziela, 19 lutego 2017

Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki

Oponki drożdżowe
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania oponek będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
2 jajka (użyłam L)
50 g roztopionego i przestudzonego masła
30 g drożdży świeżych
30 g cukru kryształ (2 łyżki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki spirytusu

cukier puder do oprószenia

tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1


Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, (spirytus wlewam na mąkę tak żeby nie polać po jajkach i rozczynie). Składniki mieszam ze sobą przez chwilę łyżką, tak żeby się połączyły.


Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i delikatnie wyrabiam przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Ciasto wyrabiam delikatnie, nie naciskam zbyt mocno ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy je mocno naciskać to będzie się bardziej kleiło do dłoni i blatu. Podczas wyrabiania możemy ciasto podsypywać niewielką ilością mąki.
Ciasto możemy również przygotować robotem.


Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość, moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


Wałkowanie i wykrawanie oponek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki dużą foremką a środek wykrawam małą foremką lub kieliszkiem. Oponki układam na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatam i rozwałkowuję (kawałeczek ciasta pozostawiam aby go rzucić przed smażeniem i sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę).


Po wykrojeniu wszystkich oponek i ułożeniu na papierze, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Długość wyrastania zależy od tego jaką temperaturę mamy w kuchni i czas wyrastania może się troszkę wydłużyć.

Smażenie oponek:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się usmaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki.


Oponki smażę po około 1 minucie z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

20 komentarzy :

  1. Wyglądają tak apetycznie, spisałam składniki - jutro smażę.
    Pewna jestem,że będą pyszne. Dziękuję Babciu Ewo za tak wiele świetnych przepisów, z których bardzo często korzystam - Halina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki aby się udały i smakowały. Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa i miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Właśnie je robię. Pokusiłam się na podwójną porcję i nie żałuję. Jeszcze bez cukru na wierzchu a już są pyszne. Dziękuję za kolejny rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to że oponki się udały i smakują i dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Babciu Ewo! Ja tu dziś zaglądam, żeby sprawdzić przepis na zupę, a tu.... ciach! Oponki! To jest smak mojego dzieciństwa. Moja babcia często je robiła. Cieszę się, że przypomniała mi Pani ten przepis. W ten weekend będą u mnie na stole. Pozdrawiam ciepło Anna Sagan;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję, ze oponki będą smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Czy można użyć drożdży suchych jeśli tak to ile

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu drożdży suchych, na pewno pisze na jaką są porcję mąki, więc proszę dać tyle jak na 500 g mąki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Dziękuję za pyszny przepis :) dzieki niemu już nie boję się smażyć ciasta drożdżowego :) pychaa !! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  6. Wyszły pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że oponki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  7. Pani Ewo,opinii drożdżowe pyszne bardzo dziękuję za przepis😍dzieci uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Ewo,oponki drożdżowe pyszne bardzo dziękuję za przepis😍dzieci uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że oponki smakują. Pozdrawiam serdecznie Panią oraz małych smakoszy 💗💗💗

      Usuń
  9. Bardzo prosty i smaczny przepis na oponki!

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają super , a ja mam pytanie czy ma pani przepis na ciasto francuskie.wszyscy używają gotowego ciasto, a ja bym chciała sama zrobić ale nie mam pojęcia jak🤭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, może przepis się spodoba. https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/ciasto-francuskie-sposob-przygotowania.html
      Pozdrawiam serdecznie 💖😘

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.