Nowe Przepisy

środa, 22 lutego 2017

Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym

Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt pączków

250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
130 g sera ricotta lub innego sera kremowego
70 g cukru pudru
1 jajko (użyłam L)
sok wyciśnięty z pomarańczy – około 80 ml
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu

cukier puder do oprószenia

tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1


Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym



Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały.



Następnie w misce ciasto nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut.


Formowanie pączków:
Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce.




Smażenie pączków:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki. Zmniejszam płomień na najmniejszy pod garnkiem i wkładam pączki.



Pączki smażę około 2 – 3 minut na brązowy kolor, podczas smażenia często obracam pączki aby się równo smażyły. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.

Mini pączki o smaku pomarańczowym są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. Takich smakołyków jeszcze nie widziałam. Z chęcią spróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A polecam, są bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. A co zamiast ricoty- jest jakaś altrnatywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać jakiś serek kremowy (kanapkowy o naturalnym smaku).
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. A ten serek kremowy można zastąpić serkiem homogenizowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, tylko trzeba dodać troszkę więcej mąki aby ciasto nie było za luźne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.