Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w
przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania pączków będziemy
potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25
szt pączków
250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
130 g sera ricotta lub innego sera
kremowego
70 g cukru pudru
1 jajko (użyłam L)
sok wyciśnięty z pomarańczy –
około 80 ml
2 łyżeczki otartej skórki z
pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do smażenia olej lub smalec,
ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1
Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie
składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie
wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat
ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
Następnie w misce ciasto nakrywam
folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut.
Formowanie pączków:
Po 30 minutach formuję mini pączki,
dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie
turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha
włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce.
Smażenie pączków:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja
używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć
na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz,
najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma
odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po
wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki. Zmniejszam płomień
na najmniejszy pod garnkiem i wkładam pączki.
Pączki smażę około 2 – 3 minut
na brązowy kolor, podczas smażenia często obracam pączki aby się
równo smażyły. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku
papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.
Mini pączki o smaku pomarańczowym są
gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Takich smakołyków jeszcze nie widziałam. Z chęcią spróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńA polecam, są bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A co zamiast ricoty- jest jakaś altrnatywa?
OdpowiedzUsuńMożna dodać jakiś serek kremowy (kanapkowy o naturalnym smaku).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A ten serek kremowy można zastąpić serkiem homogenizowanym?
OdpowiedzUsuńTak można, tylko trzeba dodać troszkę więcej mąki aby ciasto nie było za luźne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥