Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować super przepis
na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i
delikatne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania oponek będziemy
potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25
szt
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
200 ml letniego mleka
2 jajka (użyłam L)
50 g roztopionego i przestudzonego
masła
30 g drożdży świeżych
30 g cukru kryształ (2 łyżki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki spirytusu
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do smażenia olej lub smalec,
ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1
Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski
rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml
letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze
sobą łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto, (spirytus wlewam na mąkę tak żeby nie polać
po jajkach i rozczynie). Składniki mieszam ze sobą przez chwilę
łyżką, tak żeby się połączyły.
Następnie ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i delikatnie wyrabiam przez około 5 minut, aż
ciasto stanie się gładkie. Ciasto wyrabiam delikatnie, nie naciskam
zbyt mocno ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy je mocno
naciskać to będzie się bardziej kleiło do dłoni i blatu. Podczas
wyrabiania możemy ciasto podsypywać niewielką ilością mąki.
Ciasto możemy również przygotować robotem.
Ciasto możemy również przygotować robotem.
Wyrobione ciasto przekładam do miski
oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość, moje ciasto wyrastało
około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Wałkowanie i wykrawanie oponek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 1
centymetra.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam
krążki dużą foremką a środek wykrawam małą foremką lub
kieliszkiem. Oponki układam na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta
ponownie zagniatam i rozwałkowuję (kawałeczek ciasta pozostawiam
aby go rzucić przed smażeniem i sprawdzić czy olej ma odpowiednią
temperaturę).
Po wykrojeniu wszystkich oponek i
ułożeniu na papierze, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około
30 minut do wyrośnięcia. Długość wyrastania zależy od tego jaką
temperaturę mamy w kuchni i czas wyrastania może się troszkę
wydłużyć.
Smażenie oponek:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja
używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć
na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz,
najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma
odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się usmaży od razu po
wrzuceniu to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień
pod garnkiem i wkładam oponki.
Oponki smażę po około 1 minucie z
każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam
na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem.
Oponki drożdżowe są gotowe, można
się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Wyglądają tak apetycznie, spisałam składniki - jutro smażę.
OdpowiedzUsuńPewna jestem,że będą pyszne. Dziękuję Babciu Ewo za tak wiele świetnych przepisów, z których bardzo często korzystam - Halina K.
Trzymam kciuki aby się udały i smakowały. Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa i miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Właśnie je robię. Pokusiłam się na podwójną porcję i nie żałuję. Jeszcze bez cukru na wierzchu a już są pyszne. Dziękuję za kolejny rewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to że oponki się udały i smakują i dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Babciu Ewo! Ja tu dziś zaglądam, żeby sprawdzić przepis na zupę, a tu.... ciach! Oponki! To jest smak mojego dzieciństwa. Moja babcia często je robiła. Cieszę się, że przypomniała mi Pani ten przepis. W ten weekend będą u mnie na stole. Pozdrawiam ciepło Anna Sagan;*
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i mam nadzieję, ze oponki będą smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy można użyć drożdży suchych jeśli tak to ile
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu drożdży suchych, na pewno pisze na jaką są porcję mąki, więc proszę dać tyle jak na 500 g mąki.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
wyglądają pięknie <3
OdpowiedzUsuńI tak smakują :). Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńDziękuję za pyszny przepis :) dzieki niemu już nie boję się smażyć ciasta drożdżowego :) pychaa !! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńWyszły pyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że oponki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńPani Ewo,opinii drożdżowe pyszne bardzo dziękuję za przepis😍dzieci uwielbiają
OdpowiedzUsuńPani Ewo,oponki drożdżowe pyszne bardzo dziękuję za przepis😍dzieci uwielbiają
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że oponki smakują. Pozdrawiam serdecznie Panią oraz małych smakoszy 💗💗💗
UsuńBardzo prosty i smaczny przepis na oponki!
OdpowiedzUsuńwyglądają super , a ja mam pytanie czy ma pani przepis na ciasto francuskie.wszyscy używają gotowego ciasto, a ja bym chciała sama zrobić ale nie mam pojęcia jak🤭
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, może przepis się spodoba. https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/ciasto-francuskie-sposob-przygotowania.html
UsuńPozdrawiam serdecznie 💖😘