Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę
ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i
bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania zapiekanki
ziemniaczanej będziemy potrzebować:
Użyłam naczynia żaroodpornego o
wymiarach 32 cm x 22 cm
około 2 kg ziemniaków
500 g mięsa mielonego
300 g pieczarek
700 g przecieru pomidorowego (passata
pomidorowa)
2 marchewki (około 150 g)
2 łodygi selera naciowego (około 150
g)
1 cebula (około 100 g)
100 g sera żółtego startego na tarce
1 papryczka chili (zamiast papryczki
możemy dodać paprykę ostrą lub pieprz cayenne)
2 ząbki czosnku
z przypraw:
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
przygotowanie
sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut
Link do filmu z przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w lekko
osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby
ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i
odstawiam do wystudzenia.
Teraz przygotuję składniki na sos:
Cebulę kroję w drobną kostkę,
czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Papryczkę chili
przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasiona i drobno kroję.
Umyty seler naciowy kroję w cienkie
plasterki, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych
oczkach. Umyte pieczarki kroję w półplasterki.
Przygotowanie sosu – sos możemy
przygotować na dużej patelni lub w rondlu:
Na rozgrzanym oleju na patelni
podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak
żeby cebula się zeszkliła.
Następnie dodaję seler, marchew,
pieczarki i całość smażę około 10 minut.
Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso,
przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze
około 10 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy i smażę
jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze
doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie zapiekanki
ziemniaczanej:
Dno naczynia żaroodpornego smaruję
olejem. Wystudzone ziemniaki kroję w plasterki i układam w naczyniu
pierwszą warstwę ziemniaków tak żeby plasterki zachodziły jeden
na drugi (tak jak dachówkę).
Na ziemniaki nakładam połowę sosu
mięsnego i posypuję połową sera. Następnie układam kolejną
warstwę ziemniaków tylko tym razem ziemniaki układam plasterek
obok plasterka a nie jak dachówkę.
Na ziemniaki pozostały sos mięsny i
posypuję pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki
plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem.
Pieczenie zapiekanki:
Naczynie wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około
40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania
termoobiegu.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
świetny pomysł na obiad lub kolację :) lubię takie ziemniaczane cuda :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Super że przepis się podoba, polecam wypróbować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Boże Babciu jakie to jest pyszne!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że zapiekanka smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥