Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 lipca 2016

Puszyste Ciasto z Wiśniami

ciasto z wiśniami drożdżowe
Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne.

Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g masła – roztopionego i przestudzonego
25 g drożdży świeżych
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

około 400 g wydrylowanych wiśni

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego


Link do filmu z przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.



Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.



Końcowe przygotowanie ciasta z wiśniami :
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.

Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Pieczenie ciasta z wiśniami :
Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką.


Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia.


Ciasto drożdżowe z wiśniami jest upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



17 komentarzy :

  1. Babciu Ewo, czy mogę zastąpić wiśnie innymi owocami ? Np. maliny, jeżyny (zamroziłam je niedawno i chciałabym je jakoś wykorzystać.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zrobić to ciasto z innymi owocami.
      Życzę udanego wypieku i smacznego
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. suoer przepis i pyszne ciasto,pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Mniam! Pyszne, proste ciasto! Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis! Muszę spróbować. Koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i życzę udanego wypieku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Koniecznie muszę spróbować tego ciasta, bo przepis jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Przepis wygląda na dość prosty, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto jest bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku♥

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Miło mi, że ciasto smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Czy zamiast owoców mogę dodać gotowej masy makowej i na to kruszonkę?Serdecznie pozdrawiam Babcię Ewę i dziękuję za cudowne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec to ciasto z masą makową, wyjdzie równie pyszne. Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  9. Babciu Ewo, czy mogę użyć drożdży suchych? jeżeli tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być drożdże suche. Przynajmniej porcja jak na 500 g mąki (opakowanie 7g lub 8g w zależności od firmy), można dodać troszkę więcej to szybciej wyrośnie. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.