Nowe Przepisy

sobota, 4 czerwca 2016

Sernik na Zimno z Truskawkami i Serkiem Homogenizowanym

przepis na sernik na zimno
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszny sernik na zimno z truskawkami i z domową galaretką z truskawek. Sernik jest bardzo pyszny, nie za słodki, prosty i szybki w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika to polecam wypróbować przepis szczególnie że mamy sezon na truskawki.

Do przygotowania sernika na zimno będziemy potrzebować:

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm

150 g herbatników maślanych
80 g roztopionego masła

na masę serową:
300 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
100 g cukru pudru
600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego)
1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml)
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego

na warstwę truskawkową:
300 g truskawek
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżka soku z cytryny
50 ml gorącej wody
1 łyżka żelatyny

oraz truskawki do dekoracji

czas przygotowania składników – około 40 minut
czas schładzania – od 2 do 3 godzin


Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję herbatniki:
  1. Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
  2. Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką.
  3. Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję i ugniatam łyżką. Tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
  1. Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy.

  2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam w misce, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję cukier waniliowy, stopniowo cukier puder i miksuję przez chwilę tak żeby składniki ładnie się połączyły.
  3. Następnie dodaję stopniowo dobrze schłodzony serek i miksuję do połączenia się składników.

  4. Na koniec do masy dodaję przestudzoną i rozpuszczoną żelatynę. żelatynę przed dodaniem jeszcze raz dokładnie mieszam i małym strumyczkiem dodaję do masy cały czas miksując.
  5. Po dodaniu żelatyny masę miksuję jeszcze około 30 sekund aby żelatyna dobrze rozprowadziła się w masie.

  6. Tak przygotowaną masę wylewam na herbatniki w tortownicy, górę wyrównuję i wstawiam ponownie tortownicę do lodówki na czas przygotowania truskawek.



Przygotowanie galaretki z truskawek:
  1. Oczyszczone i umyte truskawki rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera możemy rozgnieść je widelcem).

  2. Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut.

  3. Następnie do żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam d o wystudzenia.
Końcowe przygotowanie sernika:
  1. Gdy galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek.
  2. Następnie sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut).
  3. Przed wyjęciem sernika z foremki, okrawam sernik dookoła nożem.
Sernik na zimno z truskawkami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








2 komentarze :

  1. Miło mi że przepis się podoba i dziękuję za zaproszenie na pewno Panią odwiedzę
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wspaniały, wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.