Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszny sernik
na zimno z truskawkami i z domową galaretką z truskawek. Sernik jest
bardzo pyszny, nie za słodki, prosty i szybki w przygotowaniu.
Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika to polecam
wypróbować przepis szczególnie że mamy sezon na truskawki.
Do przygotowania sernika na zimno
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm
150 g herbatników maślanych
80 g roztopionego masła
na masę serową:
300 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze
schłodzonej)
100 g cukru pudru
600 g serka homogenizowanego o smaku
naturalnym (dobrze schłodzonego)
1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml)
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
na warstwę truskawkową:
300 g truskawek
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżka soku z cytryny
50 ml gorącej wody
1 łyżka żelatyny
oraz truskawki do dekoracji
czas przygotowania składników –
około 40 minut
czas schładzania – od 2 do 3 godzin
Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z truskawkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję herbatniki:
- Herbatniki rozkruszam, można je rozkruszyć blenderem lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
- Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką.
- Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję i ugniatam łyżką. Tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
- Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam w misce, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję cukier waniliowy, stopniowo cukier puder i miksuję przez chwilę tak żeby składniki ładnie się połączyły.
- Następnie dodaję stopniowo dobrze schłodzony serek i miksuję do połączenia się składników.
- Na koniec do masy dodaję przestudzoną i rozpuszczoną żelatynę. żelatynę przed dodaniem jeszcze raz dokładnie mieszam i małym strumyczkiem dodaję do masy cały czas miksując.
- Po dodaniu żelatyny masę miksuję jeszcze około 30 sekund aby żelatyna dobrze rozprowadziła się w masie.
- Tak przygotowaną masę wylewam na herbatniki w tortownicy, górę wyrównuję i wstawiam ponownie tortownicę do lodówki na czas przygotowania truskawek.
Przygotowanie galaretki z truskawek:
- Oczyszczone i umyte truskawki rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera możemy rozgnieść je widelcem).
- Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut.
- Następnie do żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam d o wystudzenia.
Końcowe przygotowanie sernika:
- Gdy galaretka z truskawek jest już zimna a masa serowa zastygła. To na górę masy serowej wylewam galaretkę i układam połówki truskawek.
- Następnie sernik wstawiam ponownie do lodówki żeby galaretka zastygła (moja galaretka zastygała około 60 minut).
- Przed wyjęciem sernika z foremki, okrawam sernik dookoła nożem.
Sernik na zimno z truskawkami jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Miło mi że przepis się podoba i dziękuję za zaproszenie na pewno Panią odwiedzę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Sernik wspaniały, wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie -:)
OdpowiedzUsuń