Nowe Przepisy

niedziela, 10 kwietnia 2016

Pyszne Ciastka Amerykanki

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo wdzięczna za przepis ponieważ ciastka są znakomite i bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takich ciastek nie piekł .


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek

420 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) – 2,5 szklanki
100 g masła o temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru – 3/4 szklanki
3 małe jajka lub 2 duże
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka (około 190 ml)
na lukier:
5 łyżek gorącej wody
około 250 g cukru pudru


Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki



Przygotowanie:
  1. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.

  2. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję na puszystą masę.
  3. Następnie do masy dodaję po jednym jajku cały czas miksując.

  4. Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko – cały czas miksując.
  5. Na koniec dodaję mleko z amoniakiem i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto ma dość gęstą i lepką konsystencję.
Pieczenie ciastek:
  1. Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się 12 szt ciastek).

  2. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.

  3. Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor.
  4. Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia.


Przygotowanie lukru:
  1. Do miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując. Ilość cukru pudru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać ( ja użyłam około 220 g cukru pudru).
  2. Tak przygotowanym lukrem maluję spód ciastek i odkładam do zastygnięcia lukru.
Ciastka Amerykanki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






8 komentarzy :

  1. Dużo lukru! W sam raz na deszczowe, wiosenne popołudnie - wypróbuję koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis - wyglądają bardzo smakowicie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. a mnie zapach amoniaku odrzuca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest specyficzny:) ale gdy ciastka wystygną amoniaku już nie czuć .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Zapach jest specyficzny:) ale gdy ciastka wystygną amoniaku już nie czuć .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Witam. Ciastka piekłam już kilka razy za każdym razem wychodzą pyszne i szybko znikają. Dziękuję za tak pyszny pszepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.