Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo zdrową
sałatkę z awokado, rukoli i pomidorów. Sałatka jest bardzo
kolorowa, smaczna, pełna witamin i mikroelementów niezbędnych aby
nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Polecam wypróbować przepis
jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki.
Będziemy potrzebować:
2 duże awokado (około 500 g)
około 100 g rukoli lub roszponki
400 g pomidorów
2 cebule czerwone (około 120 g)
kilka listków kolendry świeżej lub
suszonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny (około 50
ml)
4 łyżki oliwy lub oleju (około 70
ml)
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Sałatka z awokado i rukoli
Przygotowanie:
Wypłukaną i osączoną na durszlaku rukolę kroję na mniejsze kawałki i daję do miski.
Wypłukane listki kolendry drobno siekam i dodaję do rukoli.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki.
Umyte pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki. Następnie miąższ kroję w kostkę i dodaję do sałatki.
Wypłukaną i osączoną na durszlaku rukolę kroję na mniejsze kawałki i daję do miski.
Wypłukane listki kolendry drobno siekam i dodaję do rukoli.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki.
Umyte pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki. Następnie miąższ kroję w kostkę i dodaję do sałatki.
Do sałatki dodaję sok z cytryny,
oliwę, doprawiam solą i pieprzem i mieszam – sałatka jest
gotowa.
Sałatka z awokado i rukoli jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
I jedno i drugie uwielbiam, więc przepis porywam do przetestowania :)
OdpowiedzUsuń