Witam serdecznie
Podzielę się przepisem
na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich
widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo
wdzięczna za przepis ponieważ ciastka są znakomite i bardzo
pyszne. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takich
ciastek nie piekł .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 30 ciastek
420 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550) – 2,5 szklanki
100 g masła o
temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru – 3/4
szklanki
3 małe jajka lub 2 duże
2 łyżeczki amoniaku (14
g)
2 łyżeczki cukru
waniliowego
3/4 szklanki mleka (około
190 ml)
na lukier:
5 łyżek gorącej wody
około 250 g cukru pudru
Link do filmu z
przygotowania: Ciastka Amerykanki
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
- Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję na puszystą masę.
- Następnie do masy dodaję po jednym jajku cały czas miksując.
- Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko – cały czas miksując.
- Na koniec dodaję mleko z amoniakiem i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto ma dość gęstą i lepką konsystencję.
Pieczenie ciastek:
- Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się 12 szt ciastek).
- Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.
- Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor.
- Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia.
- Do miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując. Ilość cukru pudru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać ( ja użyłam około 220 g cukru pudru).
- Tak przygotowanym lukrem maluję spód ciastek i odkładam do zastygnięcia lukru.
Ciastka Amerykanki są
gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i
smacznego.
Dużo lukru! W sam raz na deszczowe, wiosenne popołudnie - wypróbuję koniecznie :)
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis - wyglądają bardzo smakowicie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego wypieku i smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie
a mnie zapach amoniaku odrzuca
OdpowiedzUsuńZapach jest specyficzny:) ale gdy ciastka wystygną amoniaku już nie czuć .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zapach jest specyficzny:) ale gdy ciastka wystygną amoniaku już nie czuć .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam. Ciastka piekłam już kilka razy za każdym razem wychodzą pyszne i szybko znikają. Dziękuję za tak pyszny pszepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń