Nowe Przepisy

środa, 20 kwietnia 2016

Puszysta Drożdżówka z Kruszonką

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i bardzo puszystą drożdżówkę z kruszonką, przepis jest prosty a drożdżówka bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania z mlekiem, kakao lub do kawy. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiej drożdżówki to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
użyłam foremki o wymiarach spodu 22 cm x 18 cm

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
3 żółtka
1 całe jajko
250 ml letniego mleka
120 g cukru kryształ
100 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny
35 g drożdży świeżych
50 g rodzynek
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
80 g mąki pszennej
50 g cukru kryształ
50 g masła dobrze schłodzonego


Link do filmu z przygotowania: Drożdżówka z kruszonką



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach:

  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta.
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam łyżką. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły a ciasto stało się lśniące.
  3. Gdy ciasto mam wyrobione dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki:
  1. Pod koniec wyrastania ciasta robię kruszonkę, na blat wysypuję mąkę, cukier dodaję masło i pocierając składniki dłońmi łączę je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.


Po około 40 minutach:
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, aby łatwiej było mi przełożyć ciasto dłoń nawilżam olejem.
  3. Ciasto w foremce równo rozprowadzam i wyrównuję dłonią nawilżoną olejem.
  4. Po wyrównaniu górę drożdżówki posypuję obficie kruszonką. Blaszkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczenie drożdżówki z kruszonką:
  1. Foremkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Drożdżówkę piekę około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Drożdżówka z kruszonką jest już upieczona, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






20 komentarzy :

  1. Pięknie wyrośnięta, taka pulchniutka :) Kolejny raz po odwiedzeniu Pani bloga mam ochotę wejść do kuchni i długo, długo jej nie opuszczać, tylko piec, piec i piec. Dziękuję za przepis, jak tylko będę miała jakieś nadplanowe żółtka, np. pozostałe z robienia bezy, to biorę się do roboty :) Pozdrawiam!

    P.S. Pani Ewo, czy to całe jajko jest konieczne - czy nie mogłabym zastąpić go po prostu kolejnym żółtkiem? Wypiek byłby chyba jeszcze delikatniejszy, dłużej trzymałby świeżość, nie mylę się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że nie odpisałam ale wydawało mi się że odpisywałam na ten komentarz. Jeżeli chcemy to możemy zastąpić białko dodatkowym żółtkiem
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Właśnie siedzi w piekarniku drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że się udała i smakowała
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Pani Ewo,trafiłam tu przypadkiem a nie mogę się oderwać os Pani postów. Poprostu smaki mojego dzieciństwa i w taki przystępny sposób opisane. Będę tu zaglądać częściej, więc proszę nie przestawać pisać, cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło że przepisy się podobają i zapraszam do częstych odwiedzin.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  4. Pani Ewo,jakie wymiary ma Pani blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam foremki o wymiarach spodu 22cm x 18cm
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń
  5. Ciasto piekłam 45minut i mi spód się spalił ,a góra wyszła w miarę dobra , bo przykryłam podczas pieczenia.Może ma pani radę jak to ciasto piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaki ma Pani piekarnik, w moim piecze się około 50 minut. Jeżeli widziała Pani, że góra jest już upieczona w krótszym czasie to trzeba było sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone i skrócić czas pieczenia.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Jeśli szukam przepisu to w pierwszej kolejności odwiedzam gotującą babcie. Pani Ewo gratuluję dobrych przepisow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaufanie do moich przepisów i za tak miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku ♥

      Usuń
  7. Moja mama odrazu po połączeniu składników wylewała ciasto do foremki. Po wyrośnięciu w foremce posypywała kruszonką i piekła. Czy przy tym przepisie tez tak można robić ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Czy z tego przepisu mogę zrobić drożdżowe z serem ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Pani Ewuniu marzy mi się chałka drożdżowa ale z Pani przepisu bo najlepsze ciasto drożdżowe tylko na tym blogu jest. Wczoraj robiłam cebularze po raz kolejny zachwyciły podniebienia mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się jak najszybciej przygotować przepis na chałkę. Bardzo się cieszę, że przepisy się przydają i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  10. Pani Ewo, dziękuję za podzielenie się cenną wiedzą.Ja już wypróbowałam chlebek i wszystkie bułeczki teraz czas na drożdżówkę.
    Czuję się jak. Moja babcia , ciepły dom , zapach swiezutkiego chlebka, masełko.Hmm, poezja smaku 😋🥰😊
    Pozdrawiam serdecznie 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepisy się przydają. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i skojarzenia. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.