Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pokrzywą, sałatka jest
pełna witamin oraz minerałów a dzięki dodaniu białego sera
zawiera również białko. Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli
mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej
przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. Pokrzywę należy
zbierać z dala od róg aby nie była zanieczyszczona.
Jeżeli ktoś chciałby
poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne
Będziemy potrzebować:
4 duże garście świeżej
pokrzywy (około 120 g)
300 g pomidorów
200 g białego sera
1 pęczek rzodkiewki
mały pęczek natki
pietruszki
mały pęczek koperku
pęczek szczypiorku
na sos:
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
szczypta cukru
sól do smaku
Link do filmu z
przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą
Przygotowanie:
Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam.
Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę.
Wystudzoną pokrzywę drobno kroję.
Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę.
Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki.
Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki.
Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa.
Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam.
Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę.
Wystudzoną pokrzywę drobno kroję.
Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę.
Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki.
Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki.
Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa.
Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy dodatek pokrzywy :) Ach, jak żałuję, że nie mieszkam na wsi, bo bym z chęcią takie cudo z pokrzywą wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńWitam, nie parzyło w ręce :) A może zna też Pani przepis na zupę z pokrzywy?
OdpowiedzUsuńMłoda pokrzywa najczęściej nie parzy a po przelaniu wrzątkiem to nawet i starsza pokrzywa nie parzy:)
UsuńLink do najnowszego przepisu bardzo smaczna zupa polecam:
Zupa z pokrzywą i szpinakiem
Już znalazłam odpowiedzi. Dzięki!
OdpowiedzUsuń