Nowe Przepisy

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Wiosenna Sałatka z Pokrzywą

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pokrzywą, sałatka jest pełna witamin oraz minerałów a dzięki dodaniu białego sera zawiera również białko. Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. Pokrzywę należy zbierać z dala od róg aby nie była zanieczyszczona.

Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne

Będziemy potrzebować:

4 duże garście świeżej pokrzywy (około 120 g)
300 g pomidorów
200 g białego sera
1 pęczek rzodkiewki
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek koperku
pęczek szczypiorku
na sos:
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
szczypta cukru
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą



Przygotowanie:

Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.

Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam.
Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę.
Wystudzoną pokrzywę drobno kroję.


Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę.
Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki.
Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki.

Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa.





Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





6 komentarzy :

  1. Nietuzinkowy dodatek pokrzywy :) Ach, jak żałuję, że nie mieszkam na wsi, bo bym z chęcią takie cudo z pokrzywą wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nie parzyło w ręce :) A może zna też Pani przepis na zupę z pokrzywy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młoda pokrzywa najczęściej nie parzy a po przelaniu wrzątkiem to nawet i starsza pokrzywa nie parzy:)
      Link do najnowszego przepisu bardzo smaczna zupa polecam:
      Zupa z pokrzywą i szpinakiem

      Usuń
  3. Już znalazłam odpowiedzi. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.