Nowe Przepisy

piątek, 15 kwietnia 2016

Ciastka Łabędzie – Amoniaczki

Witam serdecznie
Propozycja na proste i bardzo smaczne ciastka amoniaczki w kształcie łabędzi. Jest to klasyczny przepis na ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować.


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi

500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 jajko całe
2 żółtka
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

białko to pomalowania ciastek przed pieczeniem
cukier kryształ gruby lub cukier perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania: Ciastka łabędzie - amoniaczki



Przygotowanie :


Do mleka dodaję amoniak i dokładnie mieszam.

Teraz na blat wysypuję mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól, dodaję masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki. Składniki możemy również połączyć ze sobą siekając je nożem.



Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ).

Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać .

Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło.





Po 30 minutach:
Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ).



Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam w trzech miejscach (dokładnie pokazałam to na filmiku). Pierwsze nacięcie od brzeg złożenia nacinam do 3/4 długości krążka z tego paska formuję szyję i łebek łabędzia. Dwa pozostałe nacięcia robię poniżej pierwszego i krótsze tak do 2/5 długości krążka i je rozchylam to będą pióra łabędzia gdy siedzi.

Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Teraz górę ciastek maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem.

Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków:

Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .

Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut.

Ciastka łabędzie - amoniaczki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

4 komentarze :

  1. Wspaniałe, Pani Ewo! Takie ciasteczka to już sztuka wypieków :)
    Muszę koniecznie je upiec. Pani pomysłowość nie przestaje mnie zadziwiać, cieszę się, że odkryłam Pani bloga. Dziękuję za kolejny świetny przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super... Muszę takie upiec :)Elżbieta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają kusząco ;) Ach te łabędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, Upiekłam dzisiaj ciasteczka wg. pani przepisu. Wyszły wyśmienite!!! W smaku nie czuć zupełnie amoniaku, czego bardzo się obawiałam. Dziękuję za wspaniałe przepisy i zachęcam innych do ich upieczenia.
    Pozdrawiam, Krystyna z Poznania.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.